Fagyos fürdőzés

Írta:  2011.02.10.
Kuriózumot is tartogat Garamvölgyi Béla festőművész új kiállítása: a Fürdőzők-sorozat darabjai nem csak nyári hangulatot varázsolnak a Városháza Galériába és a Polgármesteri Hivatal előterébe, de így együtt először láthatóak.

„A kerület büszke lehet rá, hogy ilyen művészei vannak” – jelentette ki Kucsák László alpolgármester január 31-én, a Városháza Galériában Garamvölgyi Béla festőművész Földön, vízen, levegőben című kiállításának megnyitóján. Garamvölgyi kétségkívül érdekes egyéniség, és nem csak a kerületi képzőművészek sorában. Ezúttal arra is képes volt, hogy csaknem kivétel nélkül nyári tájakat, jeleneteket idéző képeivel forró hangulatot varázsoljon a télbe.
– Kollégáimon látom, hogy amint belépnek, „fennakadnak” ezeken a képeken, megállnak, és elidőznek előttük – mondta el Hajduné Giron Éva, a hivatal munkatársa és a kiállítás házigazdája.
– Én úgy vélem, hogy ebben a jeges, fagyos időben éppen ezek a képek valók ide – tette hozzá nevetve Garamvölgyi Béla.
– A tavalyi év utolsó napján is festettem, és most, január 1-én is. Fontos, hogy munkával zárjam, és kezdjem az évet. De az élet mindig felülírja a szigorú terveket. Sokan tudják, hogy én tanítással keresem a kenyeremet, ami sok elfoglaltsággal jár, figyelmet, fegyelmezettséget kíván az embertől. Meg kellett tanulnom közben egyfajta „stand-by” állapotban készülni, és akkor festeni, amikor erre idő, lehetőség van – magyarázta.

A Földön, vízen, levegőben
című kiállításon több sorozat darabjait láthatják az érdeklődők, köztük sok olyan képet, amelyek az elmúlt hetekben, hónapokban készültek el, ezért még nem szerepeltek kiállításon. Érdekességként kiemelkedik a Fürdőzők-sorozat, Garamvölgyi egyik legtöbbet méltatott ciklusa, amelynek három darabját együtt eddig nem láthatta a közönség.
– Külön-kiállításokon szerepeltek, eddig nem volt mód együtt megmutatni őket. Örülök, hogy ez éppen itt, a Városháza Galériában sikerült. Elárulhatom, hogy már tervezem a sorozat negyedik darabját, talán az is itt mutatkozik majd be legelőször a szélesebb közönség előtt – mondta Garamvölgyi Béla.
 

 
Nyár a télben
Annak, hogy télidőben nyári képek kerültek a falra, teljesen prózaiak az okai.
– A nyár arra való, hogy az ember feltöltődjék. Aztán ősszel, télen kezdődik meg ezeknek az élményeknek a feldolgozása, értékelése és megfestése. A fél éves eltolódás tehát teljesen természetes. Mostanra azokkal a tervekkel készültem el, amelyeket a nyár végén alakítottam ki – mondta el Garamvölgyi Béla, aki egyébként nem dolgozik igazán szigorú tervek szerint.