"Tébláboltak" a lőrinci táncházban

Írta:  2011.02.10.
Szólt a zene, a kicsik próbáltak ritmusra ugrálni, egymás kezét fogták, és lesték a felnőtteket, akik megmutatták nekik a tánclépéseket. Lüktetett az egész terem ezen a januári szombat délutánon a Rózsa táncházában.

Csaknem két évtizede havonta legalább egyszer a zenéé és a táncé a főszerep a Rózsában. Ilyenkor meg is telik a színházterem, a nézőtéri székek kikerülnek, hogy minél több helyük legyen a kezdőknek és a haladóknak, az óvodáskorúaknak és a felnőtteknek.
A két éves kortól a 60-70 éves korig hódolnak a táncháznak délutántól éjfélig. Örvendetes, hogy ez a mozgalom kerületünkben még mindig virágzik.
 
Családostul jönnek
 
- Láthatja, nem ment ki a divatból a táncház-mozgalom – újságolta örömmel Vörös Árpád a táncház és a Tébláb Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője. – Szerencsére mindig van utánpótlás, hiszen a szülők szívesen hozzák ide gyermekeiket. Főleg azok, akik maguk is köztünk nőttek fel. Egy-egy táncházi napon legalább száz kisgyerek ismerkedik a zenével, tánccal. Az esti programban pedig majdnem ugyanennyi felnőtt találja itt meg a szórakozását, még éjfélkor is ropják.
Mint egy házibulin, a tánc mellett beszélgetnek, iszogatnak.
 
TSZCS-be szerveződtek
 
- Varázslatos a hangulata, remek a zene, és táncolni, énekelni is tanulunk – mondta Németh János, aki három gyerekkel érkezett a táncházba, s már szinte a kezdetektől idejár. - Itt egy baráti társaság vár ránk, ezenkívül megismerhetjük különböző tájegységek dalait, táncait. Aki itt nő fel, később az igényesebb szórakozást keresi inkább, nemcsak a zsúfolt diszkókat… Ez egy biztonságos hely a gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt, nem kell tömegnyomorban lenniük, kulturált körülmények között tölthetik a szabadidejüket. Létre is hoztuk a TSZCS-t, azaz a Tébláb Szülők Csoportját, s minden héten keddenként találkozunk hasonló célból. Van, aki csak beszélgetni jár közénk, de így is jó. Gyakran megünnepeljük egymás névnapját, születésnapját.