Tartozunk - Összetartozunk

Írta:  2011.03.24.
Már nem csak a kerületiek találkozóhelye a Polgárok Háza: igaz, a legtöbben még mindig a környékről járnak ide szívesen. A legutóbbi, a gömöri tájegység kultúráját, ízeit bemutató, teltházas rendezvényére olyan ismert művészek is ellátogattak, mint Jankovics Marcell, Helyey László.

– Vigyázat, nagyon könnyen megszeretek akárkit, és akit megszerettem, annak annyi: biztos táncba viszem – intette tréfásan köszöntő szavaiban a közönséget Csorvási László Ábel, akit mindenki egyszerűen csak Ábelként ismer, és aki – szűkebb pátriájában is energikus szervező emberként működve – március 10-én egy estére afféle kis-Gömört varázsolt a Polgárok Háza falai közé. Ehhez persze helyi partnerekre is szüksége volt, akiket meg is talált az Üde Színfolt Egyesület tagjainak körében.
Ismerkedés és túra
 
– Az ötlettel Ábel jelentkezett, és mi rögtön tudtuk, ez olyan kezdeményezés, amit szívesen fogadnak a XVIII. kerületiek – mondta Somlai Zsuzsa, az egyesület elnöke. – Tovább is szőttük az ötletet. A gömöri est után egy Kárpátalja művészetét, irodalmi életét, gasztronómiai kultúráját, szokásait bemutató estet tartunk, majd Délvidék és Erdély következik. Ezzel bizonyára nehezebb feladatunk lesz, hiszen Erdély nagy terület, több kultúrából áll össze, ezért bonyolultabb sűrítetten reprezentálni. De igyekszünk, hogy jól sikerüljön, hiszen tartozunk ezzel a határon túl élő testvéreinknek, akikkel összetartozunk. Ezért is adtuk sorozatunknak a Tartozunk – Összetartozunk címet.
A további tervekkel kapcsolatban Somlai Zsuzsa így fogalmazott:
– Szeretnénk saját környezetükben is megismerni fellépőinket, ezért egyesületünk augusztusra egy 5 napos utazást hirdet meg Kárpátaljára, az ősz folyamán pedig szeretnénk kétnapos kirándulásra Gömörre is ellátogatni.
 
Illusztris vendégek
 
Az est, amelyre a Felvidék e régiójának kézművesei hozták el portékáikat, ahol gömöri és szatmári pálinkákat, hagyományos, házi jellegű édességeket kóstolhattak az érdeklődők, és amely végül egy éjszakába nyúló táncházzal zárult, teltházat vonzott. A vendégek között feltűnt a számos színpadi és televíziós szerepe mellett leginkább a rajzfilmen is megörökített Mátyás király hangjaként ismert Helyey László, illetve Jankovics Marcell filmrendező, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke – előbbi az itt is vetített, a Gömöri Kézművesek Társulásáról, és annak vezetőjéről, Nagy Györgyről szóló dokumentumfilm narrátoraként, utóbbi pedig az Üde Színfolt Kulturális Egyesület rendezvénysorozatának védnökeként.
 
A gyökerek erejével
 
– A munkám révén sokszor kell átutaznom Gömörön, ezentúl, ha időm engedni, okvetlenül meg is állok ott. Ez egyébként így volna illendő, hiszen ott van eltemetve nagyanyám – köszöntötte beszédével a felvidékről érkezetteket Jankovics Marcell hozzátéve: – Örömmel vagyok itt, hiszen csodálatos alkotásokat hoztak el a gömöri művészek, és úgy tapasztalom, művelt, értő és érdeklődő közönség gyűlt össze ma igen nagy számban. Rendkívül fontosnak tartom a magyar kultúra valamennyi szegmensének ismeretét, és az ismeretek továbbörökítését. Itt erre láthatunk példát.
A rendezvény közben beszélgetve kiderült, igaz a tétel: ha az ember bármely magyar családfát megvizsgálja, annak egyik-másik ága biztosan a határon túli területekre nyúlik át. Árvay Zolta, a kerületben élő kiváló képzőművész például így beszélt erről:
– Édesanyámmal érkeztem, mindenáron el szeretett volna jönni. A család ugyanis erről a vidékről származik, olyannyira, hogy anyámék valaha egy körben táncoltak Ábel szüleivel. Kicsit ma a gyökereinket is keressük.