Meghalt Komlós Juci, mindenki Lenke nénije

Írta:  2011.04.06.
Életének 93. évében elhunyt Komlós Juci, a Nemzet Színésze, Jászai Mari-díjas és Érdemes Művész, kerületünk díszpolgára.

Komlós Juci színművésznő a XVIII. kerületben, az egykori Állami telepen lakott színész szüleivel és a Gulner Gyula utcai Általános Iskolában kezdte tanulmányait. Itt kezdte színészi pályafutását.
Bár rövid ideig volt a kerület lakója, évtizedek óta rendszeresen visszajárt lakóhelyére, részt vett az iskola különböző rendezvényein, eseményein, meleg szívvel emlékezett az itt töltött időszakra. Szívhez szóló szava több száz tanulóban, szülőben hagyott mély nyomokat az évek során. Megnyerő, közvetlen, kedves egyéniségével mindig elbűvölte hallgatóságát.


A vele készült riportokban mindig megemlítette a kerületet, az itt töltött éveket. Számtalan film, és színpadi szerep megformálását valósította meg, maradandó értékkel gazdagítva ezzel a magyar film -és színházkultúrát.
Tevékenysége elismeréseként 2001-ben a Nemzet Színésze elismerő kitüntetést kapta meg, beírva ezzel örökre nevét a nagy magyar színészeket felsoroló képzeletbeli almanachba.
 
Díjai:
Jászai Mari-díj, Érdemes Művész 
A Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje
A XVIII. kerület díszpolgára (2004.)

Szerzett elismerései:
Halhatatlanok Társulata, Nemzet Színésze