Égi jeleket kapott a Karinthy

Írta:  2011.04.08.
Égi jelek – őselemek címmel rendezett kamarakiállítást a Szabad Alkotók Köre Jakos Kata költő, N. Pádár Ágnes kéziszövő, E. Kottek Péter festőművész és Szikszai Sándor Lajos festő-grafikus műveiből a Karinthy Gimnáziumban.

A Karinthy Gimnázium rajzterme előtti folyosói kiállítótér eddig főleg a diákok munkáit mutatta be. Qn György grafikusművész képeivel indult a „felnőttek” tárlata. Mostantól pedig egy hónapon át négy – különböző művészeti ágat képviselő – alkotó munkáit láthatják majd a „karinthys” diákok.
– Az egymástól nagyon távolinak tűnő alkotások ezen a falon teljes békességben és harmóniában vannak. Ez nagyon nagy dolog, mert itt mindenki külön egyéniség, önálló alkotói habitus. Mégis, a művek egymást segítik, sőt, hozzáadnak a másikhoz valamit – mondta Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésztanár megnyitójában.
Az alkotások egy téma - Égi jelek - őselemek - köré csoportosulnak. N. Pádár Ágnes gyapjúszőtteseinek „csillagmotívumai”, Jakos Kata „Holdtükör” kötetének versei, E. Kottek Péter Univerzum-festményei és Szikszai Sándor Lajos őselem- és csillagképei mind a körülöttünk és bennünk rejlő elemeket mutatják be.
A „tárlatlátogatók”, vagyis a diákok nap, mint nap nézhetik, olvashatják, tapinthatják a kiállítás alkotásait, együtt „létezhetnek” velük, izgalmasabbá, szebbé, gazdagabbá téve az iskolában töltött órákat.
Amikor megállt az idő

A kerületünkben élő Tomán Edina könyvet írt hirtelen kialakult különleges betegségéről, példa nélküli műtétjéről, amellyel szó szerint újjászületett. A Szabad Alkotók Köre meghívására az írónővel március 30-án a Zila Kávéház galériáján Gálfi Irén beszélgetett.
Amikor megállt az idő címmel megjelent könyvében Tomán Edina beszámolt arról, hogy a váratlan betegsége milyen érzéseket váltott ki belőle: küzdelem, reménytelenség, beteljesülés, szerelem, bűntudat… Mindezek magukban hordozzák az erőt, a reményt, a boldogságot. Azóta tudja, mit jelentenek ezek a szavak – mert a válaszokat nem az élet adja meg, hanem a halál közelsége.
Edina beszélt arról is, hogy elkezdett futni, s elhatározta, teljesít egy félmaratont. Aztán egymás után jött a többi verseny, tíz kilométerek, újabb félmaratonok, maraton és hosszú távú célja az ultramaraton…