A lakótelep, s ami előtte volt...

Írta:  2011.04.08.
A Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény (PIHGY) az Erzsébetvárosi Reformpedagógiai Alapítvánnyal (ERA) közösen a Mi Havannánk program keretében a lépcsőházi programok részeként játékos helytörténeti vetélkedőt hirdetett vállalkozó kedvű, lakótelepen élőknek, korhatár nélkül.

A vetélkedő kiemelt témája volt a lakótelep és elődtelepe, az elmúlt 90 év helyi története. A kisebb díjakat már decemberben átadták a szervezők a foglalkozások keretében, március 30-án Bódi Kati különdíjat vett át Frank Gabriellától, a PIHGY igazgatójától és Arapovics Miklóstól az ERA képviseletében.
– Sikerült a hasonló érdeklődésűeket, elsősorban az idősebb és fiatalabb felnőtteket összehozni – mondta Heilauf Zsuzsanna, a PIHGY igazgatóhelyettese. – A vetített képes előadások utáni kérdések, a meghirdetett témákban folytatott beszélgetések sok olyan részletet tártak fel a lakótelepi életről, mely eddig soha nem került elő. Az érdeklődők részt vettek tárlatvezetésen, megismerhettek, részben kipróbálhattak sokféle érdekes tárgyat, megoszthatták emlékeiket.
A helytörténeti körön 66-an, a helytörténeti vetélkedőn 78-an vettek részt.
 
Szeptember óta kalandoznak
Szeptemberben helyismereti kérdések kitöltése mellett memóriajáték és képkirakó várta az érdeklődőket. Októberben és novemberben a művészeti alkotókedvűeket szólították meg a foglalkozásokon. Novemberben diákoknak tárgyfelismeréses játék, plakátkészítés, felnőtteknek vetített képes előadás szerepelt a programban, majd tesztkérdésekre válaszoltak. Decemberben vetített képes előadás, képes feladatlap és kézműves foglalkozás várta az érdeklődőket.