Színes üvegcsodák

Írta:  2011.05.06.
Egy cseresznyés üvegtányér a kerti asztalon, tulipán üvegvirágcsokor a dolgozószobában, mesebeli locsolókanna és az örök Tiffany lámpa… Ezeket, és más szebbnél-szebb tárgyakat álmodta meg Farkasné Selmeczki Ilona, akinek alkotásaiból „Üvegbe zárt képzelet” címmel nyílt kiállítás a Rózsa Művelődési Házban.
"A tükröt arra használjuk, hogy az arcunkat nézzük. A művészetet pedig arra, hogy a lelkünket lássuk” – olvashattuk Farkasné Selmeczki Ilonának – a kiállítás ideje alatt elhelyezett – emlékkönyvében George Bernard Shaw mottóul választott sorait.

Ilona iskolái befejezésével varrodában kezdett dolgozni, és néhány éven belül saját szabász-varrodát nyitott, hogy ötleteit megvalósítsa.
Aztán jött Párizs a kifutóval, ahol saját készítésű ruháit mutatták be. Szabadidejében lányával Montmarte utcáin sétálva az egyik kirakatban színes üvegekkel díszített locsolókannát pillantott meg. Azonnal fellelkesült.
–Színes, üvegdarabokkal használati tárgyakat kezdtem el díszíteni. Új ruhát kapott a locsolókanna, a kaspó, tükör, tál, képkeret…– mesélte az alkotó.  – Aztán hamarosan vásároltam kemencét is. Tiffany lámpákat, muranói üvegékszereket, üvegtárgyakat, lakásdíszeket készítettem. A rideg üveg a képzelet szárnyán különlegesen szép tállá, képpé, ékszerré, színes üvegcsodává alakult át.
 A kerületünkben élő Farkasné Selmeczki Ilona Üvegbe zárt képzelet címmel nyílt kiállítását Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő nyitotta meg a Rózsa Művelődési Házban.   Az alkotások a művelődési ház nyitva tartási idejében, május 29-ig tekinthetők meg.