Múzeumsarok állandó kiállítás

Írta:  2011.05.09.
A kerületi Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény (PIHGY) új „Hely- és oktatástörténeti állandó kiállítás ünnepélyes megnyitója volt május 6-án a Múzeumsarok Kiállítóteremben.
75 éve város Pestszentlőrinc, 80 éve viseli nevét Pestszentimre és 55 éve alapította Tomory Lajos iskolaigazgató a Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjteményt.
Ez az apropója annak, hogy „200 év emlékei”címmel  pillanatképek Pestszentlőrinc-Pestszentimre történetéből, valamint és a „Tomory-terem” oktatástörténetünk múltjából kiállítással nyílt meg az állandó kiállítás a Múzeumsarok Kiállítóteremben. 
A Sonore Vegyeskarénekelt Mohai Tibor vezényletével, majd  a megjelenteket Heilauf Zsuzsanna, gyűjteményvezető köszöntötte.  Ezt követően Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, dr. Vígh Annamária a nemzeti Erőforrás Minisztérium közgyűjteményi főosztály vezetője nyitotta meg a kiállítást, majd Csomó Tamás méltatta a gyűjtemény alapítóját; Tomory Lajost, és felavatták az áthelyezett Tomory-termet.

Megújult a kiállítóterem teljes bútorzata és világítása, végre lehetőség nyílt nagyobb szabású restaurálásra.
A kiállítás képek, dokumentumok, tárgyi emlékek, makettek és modellek mellett térképeken mutatja be az elmúlt 150 év, az itt élők életének egy-egy pillanatát, annak a viharos fejlődésnek egy-egy állomását, melynek eredményeként Budapest déli kapujában a néhány százfős majorsági központokból önálló települések, majd a főváros egyik kerülete, százezres kertváros jött létre.
Az egykori birtokosok, híres villalakók felidézése mellett a település fejlődését elősegítő vasútvonalakat, a XX. század első felében önálló nagyközséggé fejlődő Pestszentimrét és az 1936-ban megyei várossá váló Pestszentlőrincet is megismerhetik az érdeklődők.
A két település lakóinak  többsége az iparból élt, ezért fontos Lőrinc legfontosabb gyárainak, üzemeinek bemutatása.
A XX. század közepétől a főváros részeként tovább fejlődő kerületben működik Magyarország legfontosabb közforgalmi repülőtere, melynek dolgozói közül sokan Pestszentlőrincen, Pestszentimrén élnek. Erre emlékeztetnek a repülőtérhez és a magyar légiforgalmi vállalathoz, a MALÉV-hoz köthető tárgyak, dokumentumok.
Az átjáróban elhelyezett - a település 75 éve alapított gimnáziumának – felújított szertárszekrényében oktatástörténeti emlékeket állítottunk ki. A  vitrinekbe az iskolai élet számtalan emléke, eszközök, használati tárgyak, könyvek mellett a délutáni szakkörök, szabadidős programok kellékei, a tanításhoz és a gyermekkor világához kapcsolódó tematikus együttesek kerültek.
–A gyűjtemény alapítójának emlékére Tomory-teremként elnevezett második. kiállítóteremben megidézzük az iskolai tantermek hangulatát – mondta Heilauf Zsuzsanna, a Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény igazgatóhelyettese, gyűjteményvezető.  - A gyűjtemény nagyméretű, elemi iskolai szemléltető és ismeretterjesztő plakátjaiból, dokumentumaiból válogattunk.
A látogató kipróbálhatja az egykori iskolapadot, köpenyt húzhat, megcsodálhatja a szertárak gazdagságát, a számítógépen vagy interaktív táblán további adatokat, összeállításokat ismerhet meg egy-egy témával kapcsolatban.

A kiállítás keddtől-szombatig 14-18 óra között látogatható a Múzeumsarok Kiállítóterem (Szent Lőrinc sétány 2.) nyitva tartási idejében.  
Csoportok számára előzetes időpont egyeztetéssel tárlatvezetésre és ingyenes  foglalkozásokra is lehetőség nyílik.
Jelentkezni lehet hétköznapokon a 295-08-77-es telefonszámon.