Messziről jött, de már otthon érzi magát

Írta:  2011.05.20.
Mostanában gyakran találkozhatnak egy kreolbőrű, ébenfekete hajú, villogóan fehér fogú, mosolygós emberrel a Szemere-telepi hívők. Az Indiából érkezett férfi római katolikus pap, s missziós szolgálat keretében öt évet tölt Magyarországon. Máhimai Radzs Anthony már megszerette fővárosunkat.

- Fiatalon került a világ másik felébe. Csupán 36 éves. Számított arra, hogy nálunk tölti a most ünnepelt húsvétot?
- Jó fél évvel ezelőtt bizony még nem gondoltam volna, ám amikor a püspökünk, Devprasad Ganawa először beszélt nekem erről, meglepett, s nagy-nagy örömöt is szerzett.

A nyelvtanulás nehézségei

- Valóban boldog volt, amikor kiderült, hogy ilyen messzire kell utaznia?
- Még most sem fogtam fel igazán, hogy mekkora megtiszteltetés ért, s rajtam keresztül országom katolikusait, s a papságát is.
- Mennyit tudott korábban Magyarországról?
- Keveset. Jóformán csak annyit, hogy Közép-Európában fekszik, hogy nagy múltú, gazdag történelmű ország. Az ismeretlenbe jöttem, teli izgalommal, várakozással, és nagy lelki feltöltődéssel.
- Egy hónap telt az érkezése óta. Sikerült-e már beilleszkednie, megszoknia azt a rengeteg újat és más kultúrát, amivel itt találkozott?
- Nem gondoltam, hogy ennyire zökkenőmentes lesz, s hogy ilyen rövid idő után is azt mondhatom, hogy nem csak megszoktam Budapestet, de meg is szerettem. Az első benyomásaim kiválóak. Eddig csupa segítőkész, kedves emberrel találkoztam. Mindenki hozzátesz valami kicsit ahhoz, hogy itthon érezzem magam. Ez számomra olyan ajándék, amit soha nem fogok tudni megköszönni.
- A magyar és az indiai nyelv között kevés a hasonlatosság, miközben önnek magyarul kell élnie, szolgálnia. Nagy gond ez?
- Ebben is segítenek. A nyelvtanárom, Judit olyan csodálatosan és türelmesen halad velem a tanulásban, hogy észre sem veszem a nehézségeket. Nagy hálával tartozom neki is. Az első órák nem voltak könnyűek, de ma már kezdem megtanulni például azt, hogy az önök nyelvében nem csupán á hang létezik, hanem a is. Gyakorolgatom, bár hallottam, hogy ez a legtöbb külföldinek nehézséget jelent.

A halhatatlan Teréz anya

- Hol szolgált Indiában, s mikor szentelték pappá?
- Dél-Indiában születtem, itt szenteltek pappá 2006 május 18-án. Öt évet szolgáltam Észak-nyugat Indiában is, törzsi területen. A tamil nyelvet beszélem, ezen miséztem, s szolgáltam is az országomban.
- Ha kimondjuk a szót, hogy India, nem a katolikus vallás jut az ember eszébe. Kivételt csak a halhatatlan Teréz anya jelent, akit a világon mindenütt ismernek és becsülnek.
- Az ő példája és az élete minden indiai ember számára példaértékű, függetlenül a vallási hovatartozásától. Amit ő tett, azt követni kellene mindenkinek. Segíteni a rászorulókon, a nincsteleneken, odaadni magunkat az embereknek.

A krikettet is figyeli

- Úgy hallottam, hogy Magyarországon tölt ugyan öt évet, de nem biztos, hogy mindvégig ebben a kerületben szolgál majd.
- Az, hogy hol teljesítek lelki szolgálatot, az a püspök úrtól függ, oda megyek, azt teszem, amire ő utasít. Ezt a küldetést kaptam.
- Váratlanul érte, hogy távol került az otthonától, a családjától?
- Váratlanul nem, de meg kell szoknom, hogy messze vagyok az édesapámtól, s a három fiútestvéremtől. Persze, a modern technika minket is segít, kapcsolatban vagyunk, tudok róluk, beszélünk egymással. Még olyan információ birtokába is jutottam, ami, mint indiai embert, örömmel töltött el. Országom krikett-válogatottja április elején megnyerte a Világ Ligát, ami kicsit haza is repített engem.