Hová tart a Sonore?

Írta:  2011.06.04.
Ismét láthattuk, hallhattuk június 3-án a Sonore hangversenyét a Díszteremben. A vegyeskart Mohai Tibor György vezényelte. Mintegy évadzárónak is tekinthetjük a telt házas koncertet.

 
Az egyik blokkban, az egyházi művek között megszólalt Kocsár Miklós Négy Mária ének című kórusműve, Mohai Lajos zongorakíséretével. A karnagy jó házigazda révén a dalokhoz tartozó rövid történetekkel fűszerezte a koncertet.
A második blokkban könnyedebb művek hangzottak el, köztük a kedvenc Tourdion franciául, Sometimes I feel angolul, és a sort Bárdos Dana-danája zárta. A blokkok között a Mohai-testvérek Vivaldi C-dúr fagottversenyét mutatták be, fagotton Mohai Tibor, csembalón Mohai Lajos játszott. A fiatalok is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra - a Karinthy Frigyes Gimnázium kamarakórusa készült erre az alkalomra néhány dallal.
A koncerten az egyik kórustag, aki hangmérnök is egyúttal, hangfelvételt készített, és az eseményt DVD-felvételen is megörökítették.
Az est hangulata a szép muzsikának, a lelkes közönségnek köszönhetően igen kellemes volt. Ezt bizonyítja az is, hogy a koncert befejeztével vendéglátást szerveztek a kórustagok, sokan maradtak még egy kis beszélgetésre.
A Sonore Vegyeskar néhány hónapja immár Sonore Zenei Kulturális Egyesület néven szerepel. Nemcsak nevében váltott, hanem célkitűzéseiben is megújult. A megalakulás után hat évvel valóban színes programokat, repertoárt mondhat magáénak. Előző év szeptemberétől ez év júniusáig voltak önálló koncertek, templomi vendégszereplés, magyarországi kórustalálkozók, jótékonysági fellépés. Októberben az egri kórusversenyen „Arany dicsérettel” minősítést kapott a kórus, ami a szakmai fejlődést is jól mutatja.
Az őszi tervek közé tartozik a CD-lemez megjelentetése, melynek hanganyaga részben ezen a koncerten készült, illetve már korábban, stúdióban rögzítették.
A kórus tehát egyre tudatosabban fejlődik. Ezekhez az eredményekhez feltétlenül szükséges volt, hogy a kórus egy jó közösséggé is kovácsolódjon.
Babák Sándorné többek véleményét fogalmazta meg: „Szeretünk együtt lenni a próbákon, a közös fellépéseken, és előfordul, hogy még más közös programot is szervezünk. Mindenkinek van aktív munkája, de a Sonoréban énekelni, együtt lenni a kórustagokkal, az kikapcsolódás, felüdülés.”