5Kor Révkomáromban

Írta:  2011.07.29.
Szlovákia egyik legjelentősebb kiállítótermében, az egykori révkomáromi helyőrség barokk templomából kialakított galériában mutatkozott be az 5Kor művészeti csoport. A XVIII. kerületi művészekből álló csapat egyre gyakrabban szerepel rangos hazai és külföldi kiállítóhelyeken.
− A műhely-jellegű összetartozás tanúsítványa, hogy a közelmúlt öt-hat évében a csoport számos, azonos témára vagy hívószóra felfűzött kollekciót mutatott be – foglalta össze Wehner Tibor művészettörténész az 5Kor csoport tevékenységének lényegét a révkomáromi LIMES galériában rendezett kiállítás megnyitóján. Ezt az összetartozást példázza az is, hogy a csoport tagjai az önálló munkák mellett egy monumentális közös alkotást is bemutattak.
Az 5KOR Képzőművész Csoport 2005. januárjában alakult, Pestszentlőrinc-Pestszentimrei művészek (Árvay Zolta képzőművész, Bakos Tamás grafikusművész, Bodnár Imre grafikusművész, Huller Ágoston képzőművész és Magyar József festőművész)
részvételével. Gyakran vesznek részt csoprtos kiállítások szervezésében, például idén már második alkalommal rendeztek tárlatot április 1-jén az ország neves művészeinek bevonásával. A csoport két motorja a Huller-Árvay páros, akik maguk között humorosan fogalmazva 2KOR-nak nevezik magukat. A csapat befogadó intézménye a Kondor Béla Közösségi Ház, de gyakran szerepelnek más kiállítóhelyeken is.
− Mi öten elhatároztuk, hogy programunkba vesszük a mesterségbeli tudás szükségességének igenlését, létjogosultságának bizonyítását és hirdetését, mert nem kívánunk beletörődni abba, hogy megszerzett tudásunk a jelen közmédiaszintjére degradálódjon – fogalmazott programjában a csoport a 2005-ös megalakuláskor, és ezekhez az elvekhez azóta is kitartóan hűségesek.