Gyerünk a moziba be!

Írta:  2011.08.18.
Hagyomány született a Bókay-kertben: a Kardos Gábor és barátai által 2005 óta szervezett Madách Filmklub a nyárra kertmozivá alakult át. A négy vetítést nagy örömmel látogatták a kerületiek.
Esőben is bővelkedett az idei nyár néhány hete, a Bókay-kertben hagyományteremtő szándékkal létrehozott kertmozi látogatóinak azonban szerencsére legfeljebb a hűvössel kell szembenézniük, a víz megkímélte őket. Az előrelátó nézők plédekkel, takarókkal érkeztek, így semmi nem zavarta a régi kertmozik hangulatát idéző közös mozizást.
A kezdeményezés Kardos Gáboré és barátaié, akik 2005 óta szervezik a Madách Filmklubot a Polgárok Házában. A cél az, hogy a közösségi mozilátogatás élményét adják vissza ebben a kerületben, amely a multiplexek térhódításával az összes korábban népszerű filmszínházát elvesztette. Az elmúlt évek sikere bátorította a szervezőket arra, hogy kipróbálják, milyen kertmozit nyitni Pestszentlőrincen.
− Nagyon jó ötletnek tartom a kertmozi megszervezését. A kerületben semmi hasonló
nyári, szabadtéri rendezvényről nem tudok. Ezt a hangulatos környezetet tényleg érdemes
kihasználni a szabadtéri filmvetítések érdekében. Remélem lesz folytatás a jövő nyáron is – fogalmazott Oláh Erzsébet, helyi lakos, a vetítések egyik látogatója.
− Végre MOZI, csupa nagybetűvel. A hagyományteremtés szándékával megszervezett
kertmozi remek kezdeményezés. Kitűnő filmek, jó hangulat, fontos, hogy ezek az értékek is
megjelenhetnek kerületünkben. Igazi kuriózum, tudtommal Budapesten, talán a margitszigeti
kivételével nincs is hasonló rendezvény. Minden elismerésem a szervezőké – tette hozzá Novák Károly, a Közmunka Egyesület Elnöke, akik szintén látogatta a vetítéseket.
− Huszonöt évvel ezelőtt jómagam mozigépészként kezdtem dolgozni az akkor még létező budapesti kis mozikban. Még akkor nyitva volt a margitszigeti szabadtéri mozi is. Nagyon megörültem, hogy itt a XVIII. kerületben működik hasonló, ahol ingyen nézhetnek a vendégek olyan filmeket, amely a család minden tagja élvezhet – csatlakozott a kezdeményezést üdvözlőkhöz Megyesi Katalin.
A vállalkozás eredményével Kardos Gábor is elégedett.
− Hagyományteremtő szándékkal szerveztünk kertmozit. Úgy vélem, elértük a célt. A közönség visszajelzései arra bátorítanak, hogy jövőre újra megpróbáljuk – mondta.