"Nagykorú" lett a nemzetközi érettségi program

Írta:  2011.09.03.
A Karinthy Frigyes Gimnáziumban, az egyetlen magyar közoktatási intézményben, ahol nemzetközi érettségi vizsgát (International Baccalaureate) lehet tenni, szeptember 2-án, immár 18. alkalommal adtak át ilyen diplomákat. Ughy Attila polgármester, parlamenti képviselő köszöntötte a végzett diákokat, és átadta az okleveleiket.
 Az ünnepség végén Kucsák László alpolgármester, parlamenti képviselő pohárköszöntője után koccintottak a 28 végzett diák egészségére. Mindenkit felvettek magyar egyetemekre, de 15-en külföldön folytatják tanulmányaikat a nekik is hamarosan induló tanévben (egy tanuló Berlinben végez önkéntes munkát).
Ennyi év alatt több mint félezer karinthys diák szerzett már nemzetközi érettségit. A gimnáziumban azért vezették be ezt a rendkívül igényes, világszínvonalú rendszert, mert fontosnak tartották, hogy mintaként szolgáljon a magyar közoktatás fejlesztéséhez. Ezt meg is teszi, mind a mai napig.
Az IB Diplomát elfogadják a világ 141 országának legrangosabb egyetemei a saját felvételijükként (köztük a magyar felsőoktatás is).
– A magyar érettségi mind szerkezetében, mind módszereiben nagyon sokat vett át az IB-ból, mindazt, amit ma szakmailag igazán jónak találunk a hazai rendszerben – mondta dr. Bognár Anikó, a Karinthy Frigyes Gimnázium igazgatóhelyettese.
Azért természetesen van még mit tanulni az IB-tól, ahol folyamatos a fejlesztés, a világban végbemenő változások követése, tehát csakugyan naprakész tudást kapnak a diákok. A felméréseik rendre azt bizonyítják, hogy a fiatalok szívesen tanultak az IB Programban, ha újra kezdhetnék, megint azt választanák.
A két év felkészülés alatt a diákoknak a konkrét vizsgatárgyakon kívül olyan feladatokkal is foglalkozniuk kell, amelyeket Magyarországon is nagyon nagyra tarthatunk. Ilyen például a szolgálat-program. Ez utóbbira felfigyelt az oktatásirányítás is, és talán már benne is van a vadonatúj törvénytervezetben, amelyet tegnap fogadott el a kormány.
Külföldön, központi, standardizált, objektív mércével mérik meg a vizsgázók tudását. Július 5. volt a nagy nap mindannyiuknak, amikor az internetre feltették az eredményeket, akkor kaphatták kézhez a gyerekek az annyira vágyott előzetes eredmény-összefoglalót. Az igazi diplomák pár napja érkeztek, és a polgármesteri üdvözlés után megkaphatták tőle a végleges dokumentumokat.
Idén is szép lett az eredmény, 13,3 százalékkal jobb az iskolaátlag, mint a világátlag, a tavalyinál is magasabb! A tanulók 18 százalékának van 40 vagy 40 pont feletti, azaz jeles eredménye. (A maximális 45 pontot elérők száma igen alacsony, a világban nem éri el a 0,2 százalékot , a Karintyban 1,1 százalékot.)