Gépelésből a legjobb

Írta:  2011.09.14.
A Párizsban megrendezett gépíró-, gyorsíró- és szövegszerkesztő világbajnokságon Terjéki Krisztina a magyar csapat tagjaként gépírásból negyedik, szövegszerkesztésből második helyezést ért el. Kiutazását a kerületi önkormányzat is támogatta.
Krisztina a Pestszentlőrinci Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola elődjében tanult gyors-gépíró, jegyzőkönyv-vezetői szakon. Az iskolai tanulmányi versenyeken igen hamar kitűnt gyorsaságban és hibátlanságban. Ebben sokat segített az, hogy már óvodáskorában tangóharmonikázni tanult, ezáltal az ujjai gyorsan felvették a ritmust.
Az 1986-os bécsi tanulói nemzetközi gépíróversenyen a magyar csapat tagjaként hibátlanságból első helyezést ért el. Ezek után minden versenyre meghívást kapott, s azokon sikeresen szerepelt, így például 1987-ben Bulgáriában. Gépírásban azóta is az ország tíz legjobbja közé tartozik.
– A szövegszerkesztéssel a munkahelyemen ismerkedtem meg, és megfelelő mennyiségű gyakorlással belejöttem annyira, hogy a lausanne-i világbajnokságon 1998-ban (az első világbajnokságomon) az első ötven helyezett között voltam 37 ország csaknem 600 résztvevője közül – mesélte Terjéki Krisztina. – 2001-től többször is nyertem országos bajnoki versenyt, és megkaptam az „örökös szövegszerkesztő bajnok” címet is. Azóta is többször voltam magyar bajnok (mesterfokú szövegszerkesztő és mesterfokú gépíró diplomával rendelkezem), és öt világbajnokságon szereztem elismerő oklevelet.
Huszonhat éves versenytapasztalattal évente több alkalommal veszek részt versenyeken. A XVIII–XIX. kerületi bíróságon dolgozom, így megszerzem a napi rutint, de két-három héttel a versenyek előtt rendszeresen gyakorolok is.
Terjéki Krisztina a párizsi világversenyen 36 ország 133 felnőtt versenyzője közül gépírás kategóriában az 52., szövegszerkesztésben a 37. helyezést érte el.
A magyar csapaton belül gépírásból a negyedik, szövegszerkesztésből a második lett, a hazai versenyeredményekhez hasonlóan.