Két nap zene!

Írta:  2011.10.10.
Két napon át, komolyzenei koncertekkel ünnepelte a kerület a Zene Világnapját: zongorakoncert és kóruskoncert várta az érdeklődőket.

Prunyi Ilona
Az előadás megkezdése előtt nem volt egyetlen szabad ülőhely sem a
Városháza Dísztermében, ezért sokan az előtérben foglaltak helyet, hogy meghallgathassák Purinyi Ilona hangversenyét.
A zongoraművész október 1-jei koncertje nem az első volt kerületünkben. Ezúttal Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából Liszt és weimari tanítványainak művei csendültek fel a tolmácsolásában.
Konkolyné dr. Kovács Ilona zenetörténész, a Dohnányi Ernő Zeneiskola tanára bevezetőjében megemlékezett a Zene Világnapjáról, majd röviden ismertette Prunyi Ilona zenei életútját.
A Liszt és Bartók-Pásztory-díjas zongoraművész szólistaként és kamarazenészként rendszeresen koncertezik hazai pódiumokon, továbbá az európai országokon kívül Kanadában és Kínában is. Repertoárja igen széles, a bécsi klasszikusoktól a magyar kortárs zenéig minden stílust képvisel. Prunyi Ilonának nagy szerepe van az ismeretlen vagy ritkán játszott magyar zenei értékek felfedezésében.
A műsorban egy kis zenetörténettel fűszerezve többek között elhangzott Franz Xavér Scharvenka, Mazurkája és a Lengyel táncok című műve, Liszt Ferenctől A csalogány című románc és dalátiratok (Emil Sauer: Bécsi hangok, Schumann: Frühlingsnacht, Schubert:Aufenthalt).
A hangversenyt az Dohnányi Ernő Zeneiskola szervezte.

Salve Regina a Karinthyban

Kucsák László alpolgármester köszöntőjét követően a három kórus együtt énekelte el Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából Salve Regina című kórusművét – mindez már október 2-án történt, a Karinthy Gimnázium aulájában.
A közös éneklés után először a tatai Egressy Kórus, Robozné Schőnfeld Zsuzsanna karnagy, valamint a gyöngyösi Cantare Városi Vegyeskar Kalocsai Mária karnagy vezényletével kápráztatta el a szépszámú közönséget.
E nagyobb létszámú kórusok a reneszánsztól a romantikus szerzőkig ívelően adtak elő a kórusirodalom remekműveiből.
Házigazda lévén a Sonore Vegyeskar zárta a kórusmuzsikát, Mohai Tibor György karnagy vezényletével.
Világi és egyházi műveket egyaránt énekeltek, madrigálok, spirituálék és magyar szerzők művei csendültek fel előadásukban.
A hangversenyt a Tébláb Művészeti Iskola két csoportjának fergeteges tánca zárta.


Az ötletadó: Yehudi Menuhin
Az UNESCO Nemzetközi Zenei Tanácsa Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésre emelte október 1-jét A Zene Világnapja rangjára. Mindez 1975-ben történt, azóta ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.