Kiegyezésből a Szent Lőrinc a legjobb

Írta:  2011.10.18.
10. alkalommal 55 csapat indult 25 iskolából a Haza és haladás történelmi versenyen. Idén a Szent Lőrinc Iskola csapata lett a legjobb.

Szellemi viadal a tornateremben
A Kerületi Diáknapok nyitó programjaként a Haza és Haladás Országos Történelmi Tanulmányi Versenyen mérték össze tudásukat az általános iskolák nyolcadikosai és a középiskolások október 14-én a pestszentlőrinci Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnáziumban. Az idei megmérettetésen a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola csapata vitte el a pálmát.
– A Kerületi Diáknapok versenysorozatot Grünvald Mária, a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium történelemtanára, Pro Urbe-díjas helytörténész kezdeményezte a gimnázium alapításának 60. évfordulója alkalmából, és tizedik alkalommal szervezte meg a Haza és Haladás országos történelmi versenyt – nyitotta meg Kucsák László alpolgármester a szellemi viadalt.
Ezúttal 55 csapat érkezett 25 iskolából a versenyre az ország minden tájáról. Az idén Kossuth Lajos, Deák Ferenc, a magyar reformkor, az 1848-as polgári forradalom, az önkényuralom és a kiegyezés témaköréből kellett felkészülniük a diákoknak.
A megmérettetés célja az volt, hogy minél több nyolcadikos, illetve középiskolás tanuló ismerje meg a modern Magyarország születését, a magyar és az európai értékeket, a korszak történelmét és nagy politikusainak az életpályáját.

25 iskolából 55 csapat érkezett
A verseny rangját emelte, hogy a zsűri elnöki tisztét ezúttal is Závodszky Géza, az ELTE tanára, történész, tankönyvíró töltötte be. A zsűri tagjai voltak: Katona András, az ELTE tanára, a Történelemtanítás című folyóirat szerkesztője és Baják László, a Nemzeti Múzeum főmuzeológusa.
A diákok két kategóriában (általános és középiskolai) mérték össze a tudásukat. Az első fordulóban írásbeli kérdésekre kellett válaszolniuk, a döntős csapatokra pedig szóbeli feladatok vártak.
A verseny után minden csapat oklevelet és minden résztvevő ezüstből készült „címerkét” kapott. A döntősök jutalma ezüstlánc volt medállal, a nyerteseké pedig serleg.
Az országos történelmi versenyt a XVIII. kerületi önkormányzat támogatta.
A verseny megnyitóján részt vett Pásztor János önkormányzati képviselő, Galgóczy Zoltán, az önkormányzat oktatási bizottságának tagja és Győri Gábor esperes, a Sztehlo iskola igazgatótanácsának elnöke.

Eredmények:

Általános iskolás kategória

1. helyezett: Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola Csörgő Borbála, Szabó Csenge
2. helyezett: Ady Endre Általános Iskola
Diós Zsófia, Váncza Zsófia
3. helyezett: Eötvös Loránd Általános Iskola
Duong Thi Kitty, Simkai Réka
4. helyezett: Eötvös Loránd Általános Iskola
Kovács Tímea, Tompos Luca

Középiskolás kategória
1. helyezett:
Balassi Bálint Gimnázium, Budapest XVII. kerület
Együd Norbert, László Lilla
2. helyezett: Belvárosi I. István Középiskola Hunyadi Mátyás Tagintézménye, Székesfehérvár
Sinkovits Alex, Vass János
3. helyezett: Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár
Bőke Balázs, Csima Ottó
4. helyezett: Tiszaparti Gimnázium, Szolnok
Sári Melinda, Dénes Lóránt
 
Nézze meg képgalériánkat!