Sütőtök marcipánból

Írta:  2011.10.20.
Két napra merültek el az ízek világában a Sztehlo Gábor Iskola tanulói. Elsősorban marcipánfigurák és hidegtálak készítésével versengtek.

A versenyzők ügyessége lenyűgözte a zsűrit
A konyhai művészetekben való jártasság úgy látszik nem is olyan boszorkányság, ha már a tízen éppen túliak is képesek ehető remekekkel kirukkolni. A hónap közepén a Kerületi Diákhéten rendezték meg a Marcipánfigura-, édesség- és hidegtálkészítő versenyt. A rendezvény ötletgazdája és szervezője Diráné Huszár Gertrúd, a rendező iskola szaktanára, kerületi technika munkaközösség vezető volt, aki szerint egy ilyen megmérettetés önállóságra, kreativitásra, másrészt a család iránti szeretetre, gondoskodásra nevel.
- Fontos, hogy a gyerekek játékos formában sajátítsák el azokat a házi tevékenységeket, konyhai fortélyokat, praktikákat, amelyek jelentős szerepet töltenek be mindennapjainkban - mondta. – Megfelelő köntösbe bújtatva, érdekes feladatokkal kombinálva a háztartástant vonzóvá tehetjük még a legkisebbeknek is, hiszen szívesen „téblábolnak” a konyhában, ám a szülők elfoglaltsága ritkán teszi lehetővé, hogy teret engedjünk a gyermekek kreativitásának, akik az ilyen megmérettetésekre minden alkalommal precízen készülnek. Recepteket gyűjtenek, kifaggatják a nagymamát, próbasütést rendeznek, kísérleteznek a fűszerekkel, ízekkel. A versenyek pozitív hozadéka a sikerélmény, elismerés, jutalom, de a pályaválasztást is megkönnyíti néhány tanulónál. Az önkormányzaton kívül, a szülők és Hódi Keve cégvezető biztosította az alapanyagokat.
A marcipánfigura készítő versenyen a diákok igazi remekműveket alkottak, melyek szó szerint elkápráztatták a zsűrit. A versengő nyolc iskola diákjai ilyen csapatneveken indultak: Csudajó, Fincsi, Fakanál bajnokok, Hamm bekaplak, Kalóriabomba, Nyerni jöttünk. Itt mindenki nyert - aki elkészítette, a zsűritagok és az érdeklődők, mert az édességcsodákat a verseny végén megkóstolhattuk.

Tökjó epres álom


Terülj-terülj asztalkám
A Brassó utcai iskola Tökjó csapata sütőtök tálat készített egy fekete macskával marcipánból. 
- Nem volt könnyű negyven kis sütőtököt gyúrni, de a cicát megformálni még nehezebb volt – mondta Murányi Réka, akinek a keresztapja cukrász volt. A zsűrizés után hamar elfogyott tíz tök, a többit édesanyja üzletében osztják szét. A másik asztalnál a házigazdák csapata Epres álom címmel készített finomságot otthonról hozott receptből. Gál Dorottyáék annyit elárultak: süteményük tiramisu alapból készült. 


A győztesek


Marcipánfigura készítő verseny: a Brassó utcai és Sztehlo Gábor iskola.
Édességkészítő verseny: Sztehlo, Kapocs, Táncsics, Brassó utcai iskola.
Hidegtál készítő verseny: Táncsics, Sztehlo, Kapocs, Pestszentlőrinci Közgazdasági, Brassó utcai iskola, Felnőttek Gimnáziuma.