Gábli a köbön

Írta:  2011.11.08.
Eszik vagy isszák a gáblit? Tulajdonképpen mindkettő, és még ennél sokkal több is kiderült az Új Tündérkert étteremben.

Az Új Tündérkert kellemes helyszíne volt az eseménynek
Gáblira hívtak. Első nekifutásra magam is „tátott füllel” hallgattam, hiszen mit tudni, hogy eszik-e vagy isszák azt a gáblit, s az ilyen pillanatokban jobb bölcsen hallgatni, még ha tágra nyílt szemeink sokat elárulnak is. Aztán a rövid magyarázat után már sejtettem, hogy jó lehet az a gábli, s miután végigtapasztaltam, szuperlatívuszok szaladtak át agyamon.
Hivatalosan háromféle jelentése van: villásreggeli; építészeti értelemben villa; a kártyában pedig két, egymást nem szorosan követő lapból álló kombináció, mint a bubi-király vagy a dáma-ász duó. A legjobb persze, ha a hármas jelentést egyszerre hozzuk össze: egy villában villásreggeli közben kártyázunk.
Valami hasonlóval próbálkozott november 6-án az Üde Színfolt Kulturális Egyesület, amikor Krúdy Gyula szellemében kulináris élvezetekkel egybekötött irodalmi délelőttre hívta az érdeklődőket az egykori Hofherr-villába. A Hofherr Mátyás örökében működő Új Tündérkert Étterem pedig megadta a módját annak, hogy krúdysan érezhessük magunkat, s ha vérbeli korhelyhez méltatlanul nem is begyógyult szemmel, de hedonista áhítattal indíthattuk a napot. Mert a gábli a hosszú éjszakákat követő késői ébredés megalapozója. Szigorú előírás szerint: mielőtt a nap delelőre ér, koccan a pohár. A vörösen prüszkölő sült kolbász, a gyöngyöző oldalas, a tompa szaftban úszó pörkölt, a dúsan fokhagymázott fasírozott, a tocsogó töltött káposzta ugyanis barátságtalan viszonyba kerül a gyomorral, ha őkelmét előkészítetlenül éri a gábliétlap teljes választéka.
Az illatos pálinka után aztán Ughy Attila polgármester Hunyadi István városigazgatóra hárította a gábli ötletének a felelősségét. Az anekdota szerint a városigazgató egy balatonfüredi kiránduláson nyilván tévedésből lépett kapcsolatba a gáblival, hiszen nagybecsű köztisztviselőként kizárták a korhelykedésből, a délelőtti pálinkás villásreggelikből. Füred azonban megbabonázza a vándort, s a városigazgató a piros betűs élmény újraélése érdekében javasolta az adaptációt. Hogy a déjà vu minél hitelesebb legyen, Oberfrank Pált, a veszprémi színház igazgatóját kérték fel arra, hogy Krúdyt életre keltse. Ő pedig nem spórolt – bár mint elárulta, a korhelykedés általában messze áll tőle –, a falatozás közben hosszan és gyakorta idézte Krúdy örökbecsű riportjait, karcolatait és novellarészleteit.
Mire észbe kaptunk, már kongattak, így a kártya nem kerülhetett elő, ám vilmoskörtéstül, sült kolbászostul, habzó söröstül, szinbádostul komoly parti zajlott az Új Tündérkertben. Búcsúzóul Somlai Zsuzsa, az Üde Színfolt Kulturális Egyesület lelke még emlékeztetett arra, hogy ugyan több nap, mint ünnepnap, de december 4-én Mikszáthtal gáblizhatunk.