Ne csak temetői virágként tartsuk számon!

Írta:  2011.11.10.
A Pestszentimrei Napokat már hagyományosan a nyári rendezvények után tartják, amely az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a krizantémfesztivállal indult október 22-én.
A Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság volt a főszervezője a krizantémfesztiválnak, amelyet idén második alkalommal rendeztek meg, hogy tovább színesítsék a Pestszentimrei Napokat. A virág erre kitűnő választás – magát a fesztivált a szervezők német és belga mintára hozták létre. Szép virágkompozíciójával idén is az imrei Margaréta virágbolt kapta meg a közönség díját.
– Nem titkolt célunk magának a krizantémnak a népszerűsítése, hogy azt ne csak temetői virágként tartsuk számon, hiszen nagyon szép, ott van a helye az otthonokban és a kertekben kora nyártól késő őszig, sőt remek tea is készíthető belőle, amit az idelátogatók meg is kóstolhatnak. A civil szervezetek összefogása, együttműködése legalább ennyire fontos, hiszen a Pestszentimre Jövőműhely is kiosztotta a kirakatverseny díjait. Egy másik megfontolás, hogy a Széky társaság nagyobb nyilvánosságot kapjon, s ezen keresztül is felhívjuk a figyelmet a tevékenységére. A fesztivált az önkormányzat is támogatta, így még szorosabb kapcsolatot alakíthatunk ki a városvezetéssel – osztotta meg gondolatait Mayer Lajos főszervező.

Kitárulkozó kirakatok


Sokan vásároltak is a kiállított virágokból
A kirakatversenyben részt vett többek között látszerész, autójavító, büfés és konyhafelszerelés-kereskedés. A szakmai zsűri a dekorációt, az összhatást vette figyelembe. A kezdeményezést egyrészt vevőcsalogatónak szánták, másrészt azzal az üzenettel ruházták fel, hogy érdemes odafigyelni a szép kirakatokra, mert mindenki csak profitálhat belőlük.
– Igyekszünk hagyományteremtő lokálpatrióta rendezvényeket szervezni, hogy erősítsük a kerületben élők egymáshoz való kötődését. Rengeteg feladatunk van, például nemcsak burkolni szükséges a Nemes utcát, hanem az üzletportálokat is harmonikusabban kellene kialakítani. Ez nem egylépcsős folyamat, a gondolkodásmód megváltozására is szükség van, amelyet ilyen rendezvényekkel is elősegíthetünk. Ez az érdeklődés növekedésén is lemérhető, reméljük, hogy jövőre még többen jönnek el – mondta Teleki Sándor, a Pestszentimre Jövőműhely Egyesület elnöke.

Főszerepben a gyerekek

Sajnos a kiállítók közül többen az utolsó pillanatban mondták le a megjelenést.
– Szeretnénk a lakosoknak olcsóbb krizantémvásárlási lehetőséget nyújtani halottak napjára, amire lenne is igény. A krizantémtermelők azonban korábban szeretnék a rendezvényt tartani, hogy távolabb legyen a halottak napjától. A problémák ellenére remekül éreztük magunkat, örülök, hogy jöttek gyerekek a Kapocs iskolából, a Kastélydombi Általános Iskolából, a legkisebbek pedig a Gyöngyszem Óvodából. Idén is kiállított a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola, aminek külön örülünk, hiszen így gyerekek tudják gyerekeknek népszerűsíteni ezt a szép szakmát – foglalta össze a tanulságokat Pándy Tamás, a Dr. Széky társaság elnöke.

Iskolanépszerűsítés

A Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola idén is lelkesen vett részt a rendezvényen. Rákosi Viktória tanárnő elmondta, hogy egyrészt a krizantémot, másrészt az iskolát próbálják népszerűsíteni a fesztiválon, amiben a diákok is örömmel vesznek részt, a szombati nap ellenére is.
– Mi nagyon szeretjük azt, amit tanulunk, és azért jöttünk ki, hogy mások is megszeressék a dísznövénykertészetet. Jó pár csokrot sikerült eladni, aminek szintén örülünk, mert így látjuk, hogy másnak is tetszik, amit készítünk – tette hozzá Tóth Fruzsina és Marczisák Liliána, az iskola két növendéke.

Színesedő közélet

A Pestszentimrei Napokat és a krizantémfesztivált Lévai István Zoltán alpolgármester nyitotta meg, aki a díjkiosztáson is részt vett.
– Próbáljuk színesíteni a pestszentimrei kulturális életet, a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság pedig alkalmas arra, hogy megszervezzen egy ilyen szép rendezvényt. Örülök, hogy iskolák, óvodák is kilátogattak ide, és további programokkal színesítették a rendezvényt. Ezen túl kereskedelmi haszna is van a mai napnak, egyre többen vásárolunk a virágokból – mondta örömmel az alpolgármester.