Az üveg csodája

Írta:  2011.11.13.
Fényhozók címmel nyílt kiállítás november 9-én a Pestszentimrei Közösségi Ház Klub Galériájában.
A fény átjárja az üveget, az pedig bőkezű eleganciával szórja elénk a varázslatot. Ennek a varázslatnak lehetnek szemtanúi azok, akik elmennek, hogy megtekintsék a négy alkotó közös kiállítását. A „fényhozók” Tiffany-lámpákkal, különleges dísz- és használati tárgyakkal kápráztatják el a művészetkedvelő közönséget.
– A Fényhozók címnek több értelme is van – mondta Ódor Katalin, a Pestszentimrei Közösségi Ház (PIK) igazgatója a megnyitón. – Jönnek a sötét hónapok, ezért felértékelődik a világosság, a lámpa, a gyertya. Egyúttal, átvitt értelemben, az ünnep is fény az emberek életében, ugyanis lassan közeledünk a karácsonyi ünnepkör felé…
A közösségi ház igazgatója a tárlat résztvevőivel megosztotta az örömét is:
– Az épülő PIK, amelynek beruházása 2012-ben indul el, máris egy üvegből készült képzőművészeti alkotást nyert a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán. Így – az utcáról is jól látható módon – a Ferenczy Noémi-díjas Lukácsi László üvegművész munkája épül majd be a közösségi ház falába.
A kerületben élő és alkotó Farkasné Selmeczki Ilona szebbnél szebb üveg dísztárgyaiban már korábban is gyönyörködhettünk, a Rózsa Művelődési Házban. Jónás Bálint a hazai üvegfúvó szakma egyik legismertebb alakja, munkái a legkülönfélébb helyeken és országokban nyerték el a műkedvelők tetszését.

Máténé Vágány Tünde Tiffany-lámpa készítő hobbiként kezdett foglalkozni az üveggel, de hamarosan komplett lakásberendezések, lámpák, ajtóbetétek, csillárok, éjjeli lámpák kerültek ki a keze alól. Százi Ildikó üvegművészt nemcsak a tárlaton látható munkái dicsérik, hanem a pestszentimrei református templom új lámpái is, amelyeket ő tervezett a felújítás során.
A kiállítást Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő nyitotta meg, és az eseményen Metzker Pál (hegedű), Székács Noémi (fuvola), Polgár Anita (hegedű) adott műsort.
A kiállítók november 20-án (vasárnap) 10 órától árusítással egybekötött szakmai bemutatót tartanak a közösségi házban.
A tárlat december 2-ig tekinthető meg, hétköznapokon 8–20 óráig, szombaton és vasárnap 9–14 óráig.