Hagymahéj és filozófia

Írta:  2011.11.22.
Baranecz Katalin és Frömmel Gyula Őszi duett című közös kiállítása október 28-án nyílt meg a Fehéren-Feketén Galériában.
– A négyzet az állandóság formája, hangzott el a Fehéren-Feketén Galéria előző kiállításán, és ha ez igaz, akkor elgondolkoztató, hogy ezen a tárlaton majd mindegyik kép négyzet alakú – mondta a megnyitón Garamvölgyi Béla festőművész. – Házaspárról lévén szó, azt várnánk, hogy egymáshoz nagyon hasonló festmények kerüljenek a falra. Jóllehet ugyanarról beszélnek, szemmel láthatólag máshonnan, más szemszögből közelítik meg a témát.
Baranecz Katalin alapmotívuma a felnagyított virágszirom, ennek impresszióit rendezi tüzes színekkel megjelenített kompozíciókba. Ezúttal a virágok helyett a hagymahéj ihlette meg. (A főzés közben megpucolt hagymák héját festette meg, ebből készített sorozatot.)
Katalin igazi örömfestőnek vallja magát, lelkesedéssel vesz részt nyári alkotótáborokban és csoportos kiállításokon. Az ezredforduló óta az akvarell és az olajfestés felé fordult, és a fő motívumává a virágok váltak. Formanyelve akkor tisztult le, amikor az amerikai Georgia O’Keeffe amerikai festőnő személyében rátalált művészi példaképére.
Frömmel Gyula filozofikusabb alkat, meditációit a világ mély dolgairól, keletkezésről és elmúlásról, expresszív módon fejezi ki. A két képi világ ütköztetése sajátos hangvételű dialógust eredményez.
A mestere Misch Ádám festőművész volt, aki a csepeli szabadiskolában nonfiguratív festészetre tanította. Diplomáját a Janus Pannonius Tudományegyetem művelődésszervező szakán szerezte. 1981 óta állít ki rendszeresen, 1999-ben munkája elismeréséül a Magyar Kultúra Lovagjává avatták.