Könyvtár lett a gondnoki lakásból

Írta:  2011.11.23.
A gondnoki lakás átalakításával az eddiginél kényelmesebb, nagyobb könyvtárat hoztak létre Pestszentimrén az Ady Endre Utcai Általános Iskolában Városgazda Zrt. munkatársai.

Az egykori lakás ma könyvek otthona
– Mintegy 450 ezer forint értékű a felújítás, ami nagy segítség nekünk, mert így maradt pénzünk a polcok megvásárlására, valamint fel tudjuk újítani és tanteremmé alakíthatjuk a régi könyvtárat – mondta Bogárné Kováts Judit igazgató. – Nagyon örülünk, hogy az iskola korábbi, nyugdíjba vonult igazgatónője, Macsó Lenke által megálmodott átalakítást sikerült a Városgazda segítségével megvalósítani.
Az iskolában háromszáz gyermek tanul. A normál létszámú osztályok mellett több kis létszámú osztály is van, amelyekben logopédiai fejlesztő oktatás folyik. Szinte hihetetlen, de vannak olyan gyerekek, akik iskoláskorba érve 10–15 hangzót nem tudnak helyesen kiejteni. Az igazgatónő szerint ennek egyik oka az, hogy a szülők nem olvasnak mesét a gyerekeknek, akik egészen kicsi koruktól kezdve a televízió „meséit” nézik.
Az új könyvtár egyik kis szobájában hetente kétszer négy órában egy gyermekpszichológus is dolgozik.
Az iskolában eredményesen zajlik az Arizona program, vagyis a tanulásban a társaikat rendszeresen zavaró gyerekek foglalkoztatása. Az ilyen tanulót régen kiküldték a folyosóra a tanárok. Most is elkülönítik a renitens gyereket, de külön foglalkozik vele egy tanár, így a „kiküldetés” ideje nem megy a tanulás rovására.
Az iskolában tervezik az ebédlő bővítését egy, a konyha melletti tanterem átalakításával. Az engedélyeket már beszerezték, így természetesen ez az újítás is – mint minden – „csak” pénzkérdés.
– Nagyjából félmillió forintra volna még szükségünk ahhoz, hogy a most legszükségesebb javításokat, felújításokat el tudjuk végeztetni – tette hozzá Bogárné Kováts Judit.