Szívtangó

Írta:  2011.12.01.
Tomán Edina első nagy sikerű könyve, az Amikor megállt az idő után Szívtangó címmel egy újabb, nem mindennapi művel jelentkezett. A lírai szépséggel megírt, önéletrajzi ihletésű kötet részben az első folytatása.

Tomán Edina: "A Szívtangó továbblépés a harcaimban"
„Szívünk és lelkünk folyamatos szenvedélyes tangót jár életünk parkettjén, csak a ritmus és a tempó változik. Gondolataink és cselekedeteink (testünk), mint a halk harmonikaszó diktálják e nyerő ördögi párosnak, hogy hol a kezdet, hol a vég, hol a szenvedély, vagy hol a lét. De egyszer a zenekar lazít, vagy rossz kottával üzen, és az ember fia vagy lánya azonnal áldozata lesz saját testének. Jobbik esetben a lélek még vezet, és fogja a szívet, de a zenekar is, látva az általa okozott kárt, ijedtében már nem bírja szusszal.”
Tomán Edina az előző könyvében sokrétű és nehézségekkel teli gyógyulásáról, végtelennek tűnő rehabilitációjáról és egyre lassabban közeledő, oly nagyon várt testi-lelki felépüléséről szólt. Az Amikor megállt az idő című könyvében kifejtette a hirtelen jött betegsége részleteit.
A fiatal, életerős lány hosszú órákon át volt a klinikai halál állapotában, majd egy akkor – 2003-ban – Európában még egyedülálló műtéten esett át, amelynek köszönhetően szó szerint újjászületett.
Azután nem tudta elviselni az orvosok által rákényszerített korlátokat, és egy évvel a beavatkozás után – „majd én megmutatom” alapon – lefutotta a félmaratont.
– Sokan írták, hogy a könyvem bátorságot öntött beléjük, és segített megküzdeni a nehézségekkel. Segített talpra állni és emelt fővel továbblépni – mesélte a szerző. – Csodálatos érzés volt ezeket a leveleket olvasni, amelyeknek köszönhetően úgy érezhettem: könyvemnek célja és értelme volt.
Tomán Edinában régóta érlelődött a gondolat, hogy folytatnia kellene, reagálnia kellene a rengeteg felmerülő kérdésre, elindított gondolatmenetre.
– Folyton-folyvást bennem volt az érzés, hogy annyi minden maradt még bennem érzelmileg, aminek a szörnyű betegségem volt az elindítója. Sokáig azonban túl nehéznek és túlzottan nagy felelősségnek tartottam, hogy egy második kötetben választ adjak a felmerült kérdésekre, felvetésekre.
Végül mégis megszületett a Szívtangó, amely csak részben tekinthető az első könyv folytatásának. Sokkal inkább a történtek szélesebb látókörben való áttekintése, más szemszögből való megvilágítása.
¬– A Szívtangó tehát egy további lépés a harcaimban, a vereségeimben, a győzelmeimben és a szerelmeimben. Szeretném a saját tapasztalataim alapján elmondani, hogyan tanultam meg a sors által nekem szánt próbatételeket elfogadni, sőt erőt meríteni belőlük…
A kötet az Almandin Books Kiadó gondozásában jelent meg.