A Szózat költőjére emlékeztek

Írta:  2011.12.02.
Húsz évvel ezelőtt jött létre a gimnáziumi tagozat a Vörösmarty Mihály általános iskolában, azóta minden december 1-jén megemlékeznek a névadó születéséről.

Az önkormányzat és az iskola képviselői együtt koszorúztak
Az idei Vörösmarty-napon az alsó tagozatosok ügyességi, a felsősök „Környezetünk” témájú vetélkedőn vettek részt, a gimnazisták a „20 éves a gimnázium” tárgykörben mérték össze a tudásukat, s volt táncház és Ki mit tud? vetélkedő is.
Az emléknap megnyitóján Csomó Tamás alpolgármester köszöntőjében kiemelte az irodalom nagyjai ismeretének és a verstudásnak a jelentőségét.
– A vers a próza éneke – mondta, és arra biztatta a diákokat, hogy minél többet akarjanak megtudni iskolájuk névadójáról, és minél jobban ismerjék meg Vörösmarty Mihály műveit. Az alpolgármester szavaival összecsengett az igazgatónő, Járainé dr. Bődi Györgyi gondolata, mely szerint „a szózat szerzője a hazaszeretet költője”.
A megemlékezésen – természetesen – a jelenlevők az énekkar vezetésével elénekelték a Szózatot, Gadácsi Dorottya elszavalta a költő Liszt Ferenchez című versét, majd az igazgatónő és Csomó Tamás megkoszorúzta Vörösmarty Mihály bejárat előtt lévő mellszobrát.
Az ünnepséget követően Kádár Tibor, a körzet önkormányzati képviselője is körbelátogatta a műveltségi vetélkedő állomásaivá avanzsált osztálytermeket.  

Csomó Tamás alpolgármester méltatta a névadót

Az iskola diákjai közül november 30-án többen is részt vettek a kerületi szavalóversenyen a Kondor Béla Közösségi Házban. Gadácsi Dorottya első lett a 7–8. osztályosok között, ikertestvére, Gadácsi Lilla ugyanitt a harmadik díjat kapta meg. Szabó Lilla (5–6. osztály) harmadik, Bálint Örs (a 13. évfolyamosok között) második lett. Simon Panna (Brassó Utcai Általános Iskola) az 1–2., Csatlós Csaba (Német Nemzetiségi Általános Iskola) a 3–4., iskolatársa, Barkó Regina az 5–6. osztályosok között nyert, míg a legnagyobbak csoportjában Borki Regina (Karinthy gimnázium) ért el első helyezést.