Előkarácsony a Dohnányival

Írta:  2011.12.19.
Bőven volt miből választania annak, aki kulturális programokra vágyott a karácsonyi bevásárlás közepette. A dohnányisok hangversenye ünnepi hangulatot teremtett.

Ünnapi hangulatot teremtettek
Egy órára kiemelte közönségét a hétköznapi gondok és a karácsonyi lázas készülődés rohanásából a Dohnányi Ernő Zeneiskola Gitár- és Harmonika-együttese, amely a Havanna lakótelepi Szent László plébánia templomban tartott karácsonyi hangversenyt december 18-án.
A zsúfolásig megtelt kis templomban remek átdolgozásokat hallhattunk, olyan népszerű karácsonyi dallamoktól kezdve, mint a Csengőszó vagy a Csendes éj, de elhangzott egy gyönyörű feldolgozása Giulio Caccini Ave Mariajának. A gitár és a tangóharmonika mediterrán hangulatot teremtett ennek a műnek, mintha nem is Pestszentlőrincen, hanem a párizsi Szajna-parton lennénk.
A Liszt Ferenc év tiszteletére a zeneszerző egy orgonadarabja is felcsendült harmonikán és ízelítő hangzott el a zeneiskola növendékeinek 2012. március 18-án sorra kerülő koncertjéből, amelyet a Sportkastélyban rendeznek majd, és ahol filmzenék lesznek műsoron az adott filmekből vetített jelenetrészletekkel illusztrálva.
A nagyszerű zenei élményt adó koncert mellett ezen a hétvégén is remek szórakozási lehetőséget kínált a Piac téren felállított jégpálya és a rendezvénysátor is. A rossz, esős időt vasárnapra végre felváltotta a napsütés, és ez kicsalogatta a korcsolyázás szerelmeseit, akik lankadatlanul rótták a köröket, kihasználva az alkalmi lehetőséget. Volt, aki csak most ismerkedett a korcsolyázással, de a legkisebbek közül sokan néha a felnőtteket is lepipálva suhantak körbe-körbe. A kürtős kalács és a forralt bor illata adott ünnepi aláfestést az amúgy is jó hangulatú csúszkáláshoz.

Ismert karácsonyi művek szólaltak meg

Aki belefáradt a sportolásba vagy csak kísérőként, érdeklődőként látogatott ki a vásárba, az a rendezvénysátorban a Luca napi népszokások dalaiból, a Galgamente népdalaiból kapott ízelítőt, este pedig a turai Zagyva Banda húzta a talpalávalót, majd a Hot Jazz Band zenéje melegítette fel a hideg ellenére is kellemes téli vasárnap estét.