A jóság és a szeretet esszenciájának megszületése

Írta:  2011.12.23.
A karácsony előtti várakozás jegyében Szakrális átiratok címmel nyílt meg Árvay Zolta képzőművész kiállítása és a kerületi 2–4. osztályos kisdiákoknak a meghirdetett pályázatra érkezett alkotásaiból rendezett bemutató december 19-én a Városháza Galériában. A kiállítást Lévai István Zoltán alpolgármester nyitotta meg.
– Karácsony közeledtével várjuk a jóság és a szeretet esszenciájának megszületését, amit mindenkivel megosztunk – mondta Árvay Zolta, a MOHA Egyesület elnöke a kiállítás megnyitója alkalmából.
A képzőművész szimbólumok által mesél az alkotásaiban a várakozással teli, lélekben gazdag, titokzatos misztérium időszakáról.
– Amint azt Az angyal, Az asszonyok között, a Jel, és az Angyali üdvözlet című képeim mutatják, a kiállítás egyik fő gondolata az advent volt.
A másik a hit, az élet. Ennek jegyében készült a 12 részből álló táblakép, a Magánoltár, amelyet privát bibliának is nevezhetünk. Ez a táblakép írástöredékek, ábrák, intelmek, jelek „szövetéből” áll, csupán vörös és zöld színnel festve, egyszerű kódexlapok képeit idézve. A két szín – fehér alapon – minden színt magában hordoz, tehát a teljességet idézi. Azaz két egymást kiegészítő, úgynevezett komplementer szín alkotja a képeket. A vörös és a zöld mellett megjelenő arany pedig az erő, az isteni jelenlét megfoghatatlanságának a jele, a szeretet mindenek feletti hirdetése az én kódrendszeremben – magyarázta Árvay Zolta.
Mint arra a művész rámutatott, a képeken keresztül nehéz elmondani ezeknek a mély gondolatoknak a tartalmát, belső erejét, de legalább megpróbálta azt sajátos, mai hangvétellel közölni.
A kiállítás képeinek sorát a trombitás angyal, a Hírnök zárja.
– Úgy érzem, mintha kicsit magam is a hírnök lennék... Ez persze csak szerény szándék – mondta.
A tárlaton látható Árvay Zolta Vörösiszap című diptichonja is, amely elnyerte Ajka város alkotói díját.
A galériában a Karácsonyi kreatív vetélkedés keretében Angyal, betlehem, három királyok témakörben a Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény által meghirdetett pályázatra a 2–4. osztályos kisdiákoktól érkezett legszebb munkák is láthatók. A zsűrizésére a pályázat kiírója Árvay Zoltát kérte fel.
– A gyerekek sok szép és kedves alkotást küldtek be, amelyeken érezhető a lelkesedés és az odaadó szeretettel végzett munka – mondta a festő. – Számomra mindig a kicsik művei a legkedvesebbek, mert azokban még érezhető a gyermeki fantázia korlátlan szabadsága, őszintesége.

A két adventi kiállítás

Árvay Zolta Szakrális átiratok című tárlata január 30-ig tekinthető meg a Városháza Galériában. A gyermekek díjazott munkáiból a karácsonyi ünnepek alatt a Szent László Plébánián is látható egy kisebb összeállítás.