Kölcsönkért érzelmek

Írta:  2012.01.10.
Visszakacsintott a tavalyi Liszt-évre az újévi koncert tematikája, de nem maradhattak el a szokásos Strauss-művek sem.

A koncertet táncprodukciók kísérték
Az újévi hangverseny a kerület legjelentősebb zenei eseménye, amit immár tíz éve minden évben január elején rendez meg az önkormányzat és a Dohnányi Ernő Zeneiskola - idén isnét a Sportkastélyban. Az ünnepi esemény ötletgazdája Tihanyszegi Mária, a Dohnányi Ernő Zeneiskola korábbi igazgatója volt.
A program védnöki tisztét Ughy Attila polgármester és Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora töltötte be. Új évi köszöntőt mondott Ughy Attila, amelyben a zene és a közösség fontosságáról beszélt.
– A zene igazi hatalma abban rejlik, hogy a zenélő és a hallgató között nincs különbség – mondta a polgármester. – Hiába választja el árok a széksorokat a színpadtól, a hang mindenhol ugyanúgy hallatszik és a zene nem hagy senkit érintetlenül. A zene úgy közvetíti az érzelmeket, hogy közben a mi érzelmeinket kéri kölcsön. A zene úgy közöl állításokat a világról, hogy közben a mi álláspontunk felől érdeklődik. A zene legnagyobb hatalma az egyetemességében és az egységében rejlik. A zene hatalma abban keresendő, hogy tudja ember és ember között nincs különbség. Embert és embert ugyanabból a „sárból gyúrták”, és ugyanazokkal az álmokkal, vágyakkal és tulajdonságokkal.

Ughy Attila ünnepi beszédét követően Solymosi Tari Emőke zenetörténész egy kis zenetörténettel fűszerezve ismertette a műsort, amelynek első részében az iskola ifjúsági fúvószenekara lépett fel Dohos László Liszt-díjas karnagy vezényletével. Elsőként Liszt Ferenc Mazeppa című szimfonikus költeményéből hallhatott részlet a közönség. Mindezek után elhangzott Balázs Árpád Kuruc képek, Lakner Gábor tárogatóművész előadásában, ami azért is volt érdekes, mert a hangversenyen részt vett a zeneszerző is.
A műsorban válogatás hangzott el Leonard Bernstein West Side Story című musicalből, majd Johann Sebastian Bach: Toccata feldolgozás fúvószenei átiratra, mindezek után felcsendült egy világszerte ismert skót népdal, amelyet főként újévkor, de más, búcsúzással kapcsolatos ünnepségeken is énekelnek.
A műsor második felében fellépett Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész és Faludi Judit Liszt-díjas gordonkaművész, valamint a szimfonikus zenekara Tóth Gergely József karmester vezényletével.
Az eset során többek között részlet hangzott el Liszt Ferenc Les Préludes című szimfonikus költeményből, valamint Wagner Tannhäuser című opera nyitányából, és felcsendült Johann Strauss Anna polkája, majd a Tere-fere polka, amelyben közreműködött a nemzetközi hírű Botafogo Táncegyüttes Dalotti Tibor koreográfiájával.