A fellépő diákok mind győztesek voltak

Írta:  2012.01.31.
A Vajk-sziget Általános Iskola diákjai, valamint szülők és pedagógusok a hagyományokhoz híven verssel, prózával, zenével, dallal köszöntötték január 27-én a magyar kultúra napját a Kőbányai Gyermek- és Ifjúsági Szabadidő Központ színháztermében.

Valaha szavalóverseny volt...
A magyar kultúra napjához kapcsolódó Kultúrfesztivált Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő, a Vajk-sziget iskola egykori igazgatója nyitotta meg, Bob Marley szavait idézve: „Egy nép a történelmi ismerete, származása és kultúrája nélkül olyan, mint egy fa gyökerek nélkül.”
– A már hagyományosnak mondható fesztivál az iskola művészeti seregszemléjeként is gazdag múltra tekint vissza – mondta Sztanóné Barta Mária, a program főszervezője. – Több mint húsz éve indult a Vajk-sziget iskolában Petőfi vers- és prózamondó versenyként, s olyan nagy lett a sikere, hogy hamar kinőtte az iskola falait, ezért rendezzük meg évek óta a Kőbányai Szabadidő Központban.

Szavalóversenyből fesztivál 

A Petőfi vers- és prózamondó versenyt azért nevezték át Kultúrfesztiválra, mert immár évek óta énekes és zenés műsorszámok is fűszerezik a vers- és prózamondók előadásait, vagyis az éves fesztivál különböző művészeti ágak bemutatóinak ad teret. A fellépő tanulók már mind győztesek, hiszen osztályonként a legjobb két tanuló jut tovább. 

Kucsák László köszöntötte az eseményt

A verseny első részében az 1–2. és az 5–6. osztályos diákok, a második részében a 3–4. és a 7–8. osztályos tanulók léptek színpadra. A zsűri rövid tanácskozás után hozta meg döntését, kategóriánként (két-két évfolyamonként) értékelve a produkciókat. A három helyezetten kívül a közönség az alsó és a felső tagozatosok közül választhatott egy-egy kedvencet – közönségdíjast – magának. Minden szereplő oklevelet, a helyezettek pedig jutalomkönyvet is kaptak.
A sokszor hálátlan zsűrielnöki tisztet ezúttal is a Jászai-díjas színművész, Bregyán Péter vállalta, s ő adta át a díjakat is a győzteseknek. A zsűri tagja volt Csukás Ibolya, Szabó Sándorné, Gerencsér Rita, Végh Zsuzsanna.  

A díjazottak

1–2. osztályosok kategóriája
I. helyezett: Nagy Dorottya Sára (1. b)
II. helyezett: Szántai-Szabó Adrienn (1. a)
III. helyezett: Lakatos Laura (1. a)

3–4. osztályosok kategóriája
I. helyezett: Berkics Gergely (4. b)
II. helyezett: Csörgei Viktória (3. b)
III. helyezett: Lenhardt Réka (3. b)

5–6. osztályosok kategóriája
I. helyezett: Polgár Eszter (6. b)
II. helyezett: Ludányi Lili (6. a)
III. helyezett: Tingyela Stefánia (5. a)

7–8. osztályosok kategóriája
I. helyezett: Ledő Barnabás (7. a)
II. helyezett: Barabás Réka (8. a)
III. helyezett: Fazekas Cintia (7. b)

A közönség díját Martinecz Andrea (7. b) és Berkics Gergely (4. b) nyerte el.