Élő és tiszta forrásból

Írta:  2012.02.24.
A PIHGY ének-zenei munkaközössége már csaknem húsz éve hirdeti meg a népdaléneklési versenyt, amelynek február 10-én a Pestszentimrei Közösségi Ház adott otthont.
– Egyre nagyobb divat a folkos pop-rock zene az egész világon, így nálunk is. Azért évente legalább egyszer hallgassuk meg az eredetit, az igazit, a forrást, a magyar népdalt is – hangsúlyozta Bánki Gábor, az ének-zene munkaközösség vezetője, a program szervezője.
Az idei kerületi versenyen 60 gyerek vett részt. Az igazán sikeres években 15–18 intézmény képviseltette magát, az idén 9.
Két éve az 1–4. osztályos gyerekeknek az alsós munkaközösség, az 5–12. évfolyamos diákoknak az ének-zenei munkaközösség szervezi meg a vetélkedőt.
– A korábbi rendszer jobb volt, egyrészt, mert sok zenepedagógus alsó és felső tagozatban egyaránt tanít, így egyszerre hozhatta el minden tehetséges növendékét a versenyre – hangsúlyozta a program szervezője. – Másrészt a kicsik és a nagyok meghallgathatták egymás produkcióit, és tanulhattak egymástól.
A mostani rendezvényen a gyerekek önálló műsorként legalább egy, de inkább három-négy versenyprogramot adtak elő. A rekorder a Piros iskola volt hat dallamcsokorral. Egyre többen nem csupán kottából, hanem élő és tiszta forrásból, gyűjtésekből tanulják a dallamokat.
Az eredményhirdetést követően a helyezettek díszoklevelet, az arany minősítésűek ajándékcsomagot kaptak. A kiemelt arany minősítésben részesülő diákok részt vehetnek a február 25-i fővárosi megmérettetésen.
– Hálásak vagyunk a PIK munkatársainak, hogy évek óta oly nagy önzetlenséggel, kedvességgel fogadnak és segítenek minket a népdalversenyek és más zenei rendezvények sikeres lebonyolításában – mondta Bánki Gábor.
Knáb András, Barkó Regina, Bán Rebeka a Piros iskolából érkeztek, itt kaptak kedvet a népdalénekléshez. Andris az iskolán kívül a sváb származású családjától tanult magyar és német népdalokat.
– Minden évben meghirdetjük az iskolában a népdaléneklő versenyt – tudtuk meg Paulikné Karcagi Éva pedagógustól (Piros iskola). – A gyerekek az énekkarban sok népdalt tanulnak, a legügyesebbek népdalkörbe is járnak, ahol magyar és sváb népdalokat énekelnek.
Turi Péter (Bókay iskola) szülei népzene-pedagógusok, ezért otthonról hozta magával a népdal szeretetét. Sok népdalt tanult az édesapjától, a testvéreitől és a furulyaórán.
Zsíros Tímea (Kondor iskola) első osztályos volt, amikor a Dohnányi Ernő Zeneiskolában felfedezte a citeratanára, hogy nemcsak a zenéléshez van érzéke, hanem az énekléshez is. Ezúttal szentistváni dalokat énekelt a településtől kapott népviseletben.