A mesemondó zongoraművész

Írta:  2012.02.28.
A muzsika hangjai a városháza dísztermében. Újra láthatjuk, hallhatjuk a nagyszerű művészt és zenepedagógust, Fellegi Ádámot, aki már évek óta elkápráztat bennünket vasárnap esténként. Az idén közkívánatra nyolc részből álló sorozata kezdődött a kerületünkben január közepén, és a nyár kivételével minden hónapban találkozhatunk a népszerű zongoraművésszel.
Fellegi Ádám előadás-sorozatának címe: Tanuld a zenét! S valóban nemcsak élvezni, hanem tanulni is lehet tőle a zenét, ugyanis a kétórás koncert alatt sok mindent megtudhatunk a művek keletkezéséről és a zeneszerzők életéről. Ez rendkívüli alkalom minden zenerajongónak, aki a vasárnap estéiből időt szán önművelődésre, erre a célra szinte jelképes összegért. A zene felemel – hallottuk a zongoraművésztől egyik korábbi előadásán, és ahogy telt-múlt az idő, valóban éreztük, mintha felemelkednénk... A Liszt Ferenc-díjas művész képes bennünket a fellegekbe repíteni a zene szárnyán, s közben lebilincselően mesél a zeneszerzőről, a korszakról, s más izgalmas kulisszatitkokról.

A zene nevel és gyógyít

– Csaknem egy évtizede járok a kerületbe – mondta –, ahol mindig szeretettel és nagy lelkesedéssel fogadnak. Nagyon jólesik, hogy ebben a „pénzszűke világban” is van igény rám. A megszokott közönségem, legalább százan írták a szervezőknek, a Kondor Béla Művelődési Központnak és nekem, hogy szeretnék, ha folytatódna a sorozatom. Így örömmel jöttem vissza Lőrincre.
Nemcsak idejár szívesen muzsikálni, hanem börtönökbe és kórházakba is… – vetettem közbe.
– Hiszek a zene gyógyító-nevelő hatásában, ezért évtizedek óta megfordulok kórházakban, főleg a hospice-házakban, ahol igen súlyos, végnapjaiban járó betegeknek muzsikálok, akiknek minden bizonnyal ez az utolsó koncertjük. Megbeszéljük, milyen zenét szeretnének hallani, és eljátszom nekik a kedvencüket, sőt beszélgetünk is, ami igen jótékony hatással van a lelkükre. Nagyon hálásak, néha el is sírják magukat. Azokkal, akik olyan gyengék, hogy már beszélni sem tudnak, jelekkel kommunikálunk. Sokan kérdezték tőlem, hogy látva a rengeteg haldoklót, nem félek-e az elmúlástól, főleg így a hetedik iksz környékén. Azt üzenem, a haláltól nem félek, csak a fájdalomtól. Hogy mondjak egy jó hírt is, baba- és kismamakoncerteket is tartok, mert a zenét nem lehet elég korán kezdeni. A börtönökben pedig a zene nevelő hatását „gyakorlom”. Amikor leütöm az első hangot, csak a darabban élek, ilyenkor eltűnik a közönség, mindegy, kinek és hol játszom.

Házi koncertek

Fellegi Ádám otthon is szívesen játszik közönség előtt. Híresek a lakáskoncertjei, amelyeken szintén magyarázza a műveket, mint nálunk, a városháza dísztermében. Kedvencei Bach, Beethoven és Mozart, de természetesen Lisztet, Chopint, Schubertet és a többi nagy zeneszerző műveit is szívesen a repertoárján tartja. Adjunk hálát a zene szellemének – ezt is hallottuk a zongoraművésztől, aki mindig meg is tesz mindent azért, hogy „hálálkodjunk”, olyan szakmai tudással és humorral avat be bennünket a műfaj rejtelmeibe, a művek keletkezésébe és a zeneszerzők intim pillanataiba.

Családi hagyomány

Fellegi Ádám a zene szeretetét otthonról hozta, édesanyja zongorázott, édesapja pedig hegedült és brácsázott. Tehetsége hamar kiderült, már ötéves kora óta ezen a hangszeren tanult, 16 évesen felvették a Zeneakadémiára, s párhuzamosan végezte a gimnázium utolsó és az akadémia első évét. A diploma megszerzése után beutazta a világot a koncertjeivel, népszerűek voltak Rubinstein- és Liszt-díjas, „magyarázó” televíziós műsorai.
– Az utóbbi években mindig szöveggel kísérem a koncertjeim, hogy a hangulati beavatásokkal még jobban felkeltsem egy-egy mű iránt az érdeklődést, hogy megpróbáljam a szíveket felemelni, mert úgy gondolom, a zene mindenek felett áll. Az összes művészet felett, amit nem én mondok, aki véletlenül zenél, hanem a társművészek képviselői, például a költők. Élni zene nélkül lehet, de nem érdemes!

Nagy élmény volt…

A zongoraművész a Tanuld a zenét! koncertsorozatára rendszeresen meghív énekművészeket, így a kerületben élő Szóka Júlia is fellépett vele, aki a következőket mondta:
– Fellegi Ádámmal nagy élmény volt a közös szereplés, örökre felejthetetlen marad, mert olyan dimenzióba emelt mindenkit két óra alatt, hogy valóban repültünk a zene szárnyán… Amikor énekeltem, minden rezdülésében figyelt, hogy minél nagyobb összhangban legyünk együtt, hogy minél tökéletesebb legyen a produkciónk.