A rocktól a népzenéig

Írta:  2012.02.28.
A Másodállás zenekar és a Regélők énekegyüttes verses rock- és népzenei koncertjének a Polgárok Háza adott otthont február 25-én.
A szombat esti koncert házigazdája Csernyus László, a Másodállás együttes egyik alapító tagja volt. A program első felében az erdélyi fiatalokból álló Regélők énekegyüttes megzenésített verseket adott elő, amelyekben fellelhetők a népköltészet motívumai, a többszólamúság és XXI. századi stíluselemek is. Előadásuk legfőbb jellemzője az egyszerűség és a szövegérthetőség volt.
A Másodállás zenekar műsorán népdalfeldolgozások mellett jellemzően megzenésített versek, illetve versszöveggel előadott népdalok szerepeltek.
Az együttest tíz éve dr. Kelemen Ferenc (állatorvos, agrármenedzser), dr. Szalay Pál (ügyvéd) és Csernyus László (magyartanár, szociológus) hozta létre. Az elnevezés arra utal, hogy az alapítók – akik egyébként harminc éve barátok és zenésztársak – a civil foglalkozásuk mellett, a közös zenélés öröméért hozták létre az együttest.
Csernyus László elmesélte, hogy a tíz év alatt sok zenész fordult meg a zenekarban, ennek megfelelően változott a játszott zenék stílusa, ami a latinos-dzsesszes-bluesos vonaltól indulva egészen a népdalfeldolgozásokig vezetett.
A jelen felállásban második éve van együtt a csapat, amely egyre határozottabban találja meg a saját hangját, amely a népzene és a rock sajátos ötvözete.