Fordult a kocka, a kérdezőt kérdezték

Írta:  2012.03.02.
Beszélgetések fehéren-feketén címmel Gálfi Irén újságíró vezeti a Szabad Alkotók Köre (SZAK) által rendezett sorozatot. Most azonban fordult a kocka, őt kérdezték.
Veréczi Zsuzsa és Ágoston-Papp Mónika kérdezte Gálfi Irént, aki a tőle megszokott őszinteséggel beszélt önmagáról. Kétéves kora óta néhány év kihagyással Pestszentlőrincen él, és nem csoda, hogy nagyon kötődik a kerülethez. Ha bármerre jár-kel szűkebb pátriájában, mindig találkozik ismerősökkel, akik egy-egy szóra megállítják az utcán.
Az Ady iskolában 18 évesen képesítés nélkül kezdett el tanítani, később, miután lediplomázott, a Darus iskolában volt tanítónő.
Az újságírónő elmesélte, hogy „bokornépművelőként” szabadidős programokat, rendhagyó órákat szervezett a kerületi iskoláknak. Aztán megszületett a fia… A gyes után fordulatot vett a pályája: bár szeretett tanítani, mindig is vonzotta az újságírói pálya. Először a Rádió 11 és a Magyar Televízió külsős gyártásvezetője lett, utána kisebb-nagyobb rádiók sora következett, majd a Satelit Tv híradós szerkesztőjeként dolgozott.
A média csaknem összes területét bejárta a kerületben: a Dongó Rádió műsorvezető-főszerkesztője, a Városkép újságírója, a TV18, majd a Parkváros18 Tv felelős szerkesztője volt.
A munkájában két dolgot helyezett mindig előtérbe: a lokálpatriotizmusából fakadóan a kerület történetének, értékeinek, hagyományainak a megismertetését, valamint a segítségnyújtást. És mivel mindig is fontosnak tartotta a másokon való segítést, három éve a Mosolyország Alapítvány munkatársa, ahová Szalay Kriszta színésznő hívta. Azóta együtt próbálnak hidat építeni az egészséges és a fogyatékkal élő fiatalok közé. A program során iskolákat, gyerekeket, életeket kötnek össze, hol csak néhány órára, hol évekre… Ebben az összefogásban hisz az élet minden területén, a családban, a munkahelyen is.
– A kisebb és nagyobb közösségek képesek élhetőbbé, olyanná tenni a világot, ahol mindenkinek megvan a helye és a szerepe, ahol mindenki jól érzi magát – mondta Gálfi Irén. – Úgy érzem, hogy mindezekért fontos számomra a Szabad Alkotók Köre is, amelyet barátnőm, Kovács Adrienn két éve alapított meg. Azóta több tucat művészt mondhatok barátomnak. A családomon kívül a velük töltött idő köt most leginkább a kerülethez. Az útkeresés közben 14 éve találtam rá az asztrológiára. Csaknem egy éve vagyok a Lélek Tv asztrológiai műsorainak a szerkesztő-műsorvezetője. Lassan kezdem úgy érezni, hogy megérkeztem…