Négyszázan rockiztak Imrén

Írta:  2012.03.28.
A Sportkastély adott otthont március 25-én a Budapesti Területi Akrobatikus Rock and Roll Táncversenynek. A pontszerző bajnokságon a legeredményesebb versenyzők jogosultságot nyertek az országos döntőre, amelyet szintén Pestszentimrén rendeznek meg áprilisban.
A versenyzők vérpezsdítő rockszámokra mutatták be kiváló ritmusérzékről árulkodó produkcióikat, amelyeket a nagyobbak akrobatikus emelésekkel is fűszereztek: a fiúk oly profi módon dobálták bájos leánypartnereiket, hogy a nézők lélegzete is elállt egy-egy figura láttán.
Az akrobatikus rock and roll a Magyar Táncsport Szakszövetség keretében működik bejegyzett sportágként – mondta Szalma István táncpedagógus, a Holiday Sporttánc Egyesület elnöke, a verseny szervezője. – A Nemzetközi Olimpiai Bizottság – noha nem tette a játékok részévé – 1997 óta a táncsportot is elismeri sportágként, mondván, a sportolókhoz hasonlóan a táncosoknak is komoly felkészülésre van szükségük ahhoz, hogy magas szintű teljesítményt nyújthassanak.
Szalma Istvántól azt is megtudtuk, hogy az 1992-ben alakult Holiday SE hazánk egyik legrégebbi és legnagyobb akrobatikus rock and roll sportegyesülete, s minden kategóriában állandó résztvevője az országos és a nemzetközi versenyeknek.

– Az elmúlt tíz évben már nemcsak páros, hanem leányformációs kategóriában is rendeznek országos és világversenyeket – mesélte az egyesület elnöke. – A formáció azt jelenti, hogy 8-10 fiú és 16 lány szerepel egy csapatban. Ennek oka az, hogy sokkal kevesebb fiú táncos van, mint lány, de a formációval sikerült megoldani ezt a problémát.

A négy muskétás

A kerületben működő Négy Muskétás Sportegyesület 1995-ben alapított akrobatikus rock and roll versenyklubot, amelynek célja a gyermekek mozgáskészségének fejlesztésén túl az, hogy a sporttáncra jellemzően párokban és formációban versenyezzenek itthon és külföldön.
Szabó Róbert tánctanár, az egyesület vezetőedzője, a magyar akrobatikus rock and roll válogatott „B” kategóriában versenyző tagja a Kondor Béla Közösségi Házban tart edzéseket.
– A gyerekeket főleg versenyekre nevelem. Ez mindenkinek nagyobb kihívás, de nem teszem kötelezővé a megmérettetést – mondta a vezetőedző. – A kerületben több helyszínen is oktatjuk az akrobatikus táncot, egészen a középső csoportos óvodáskortól felnőttkorig. Az óvodákban rendszeresen tartunk tehetségmérő foglalkozásokat, hogy rátaláljunk azokra a gyerekekre, akik alkalmasak erre a sportágra.
Ormándi Boglárka és Bucsi Boglárka 4. osztályos diákok, s mindketten már hat éve táncolnak. Kiscsoportosok voltak, amikor az edzők az óvodába látogattak, és bemutatták a sportágat.
– Már akkor megtetszett ez a tánc, és elhatároztam, hogy én is megtanulom – mondta Ormándi Boglárka. – Azóta rendszeresen járok az edzésekre, és a csoporttal gyakran veszek részt versenyeken is. Ilyenkor az első pillanatban nagyon hevesen dobog a szívem, de néhány ütem után elmúlik ez az érzés. Akkor már csak a táncra figyelek…
– Hetente három alkalommal van edzésünk, de a versenyek előtt mindennap próbálunk. Mindent szeretek ebben a sportban, a zenét is, a táncot is – tette hozzá Bucsi Boglárka.