Ismeri ön a körvinklit?

Írta:  2012.04.05.
Immár hagyomány, hogy április 1-jéhez kapcsolódóan humoros képzőművészeti kiállítást rendeznek a Kondor Béla Közösségi Házban. Az április 11-ig nyitva tartó tárlat idén is vidám színfoltja a fővárosi kulturális életnek.

Császár Bíró Lila és Árvay Zolta
Április 1-je az ismerősök rászedésének, megtréfálásának a napja. Régebben a mester elküldte körvinkliért a lakatostanoncot, ha jót akartak nevetni, ugyanis ilyen szerszám nem létezik, csak vinkli. Sok helyen még ma sem a becsapás, hanem a lehetetlen feladatokkal való megbízás az igazi áprilisi tréfa.
A művészek azonban egyáltalán nem érezték lehetetlen feladatnak, amikor Árvay Zolta és Huller Ágoston április 1-jéhez kapcsolódóan Körvinkli címmel alkotásra buzdította őket. Annyira sikeresnek bizonyult az ötlet, hogy erre az alkalomra 25 alkotóművész hozta el humorral fűszerezett művét.
– Az élet problémái néha túl nehezek, ezt próbáljuk meg ellensúlyozni egy kis vidámsággal – mondta Árvay Zolta. – Nemcsak kerületi művészek munkái szerepelnek a tárlaton, hanem a főváros és az ország több pontjáról érkeztek kiállítók, sőt még a tengerentúlról is. A nővérem, aki szintén képzőművész, éppen hazalátogatott Amerikából, s ő is kedvet kapott a részvételhez.
A tárlatot megnyitó Feledy Balázs művészeti író arról beszélt, hogy a hétköznapokban a humor mennyire hiányzik az életünkből.

Lévai István Zoltán köszöntötte a kiállítókat

– Ha körbenézünk a kortárs művészetben, akkor humorral nagyon ritkán találkozunk, iróniával, groteszkkel, morbiddal gyakrabban. – A művészek nagyon eltérően fogalmazták meg a körvinklivel és a szamárfüllel kapcsolatos asszociációikat, de mondanivalójukat a humorra hegyezték ki – mondta a művészeti író.
A megnyitón Lévai István Zoltán alpolgármester mondott köszöntőt, és Fehér András zeneszerző működött közre: a Boci, boci tarkán bemutatta, hogyan születik egy zenemű. (A tárlat április 11-ig tekinthető meg.) 

Cikkünk a tavalyi kiállításról