Gurul a tojás!

Írta:  2012.04.07.
Meglepetéssel is készül a Kikelet egyesület a húsvéthétfői locsolóbálra. Annyit azonban elárultak a szervezők, hogy szándékuk szerint a rendezvény ugyanolyan jó hangulatú lesz, mint amilyen az elmúlt években volt.

Népszokásokból merítenek
Régi, kedvelt néphagyományok felélesztésével igyekszik érdekesebbé, színesebbé tenni a Kikelet Hagyományőrző Egyesület a húsvéthétfőt, amelyet korábban évtizedeken át inkább csak a családi és baráti körben végzett locsolással ünnepeltünk Magyarországon.
– Az egyik kedves játékot, a tojásgurítást valaha hegyoldalban játszották. Ezt persze a Polgárok Házában nehéz volna utánozni, ezért a helyi körülményekhez igazítottuk a feladatokat – magyarázta Vörösné Éles Csilla, az esemény főszervezője, aki maga kutat az ilyen régi szokások után.
Az egyesület harmadik alkalommal rendezi meg a hétfői locsolóbált, a Polgárok Házában most másodszor. Eddig minden évben nagy sikert aratott a locsolóversmondó verseny, amelyben a versengők saját költeményüket igyekeznek a legjobban tolmácsolni.
– Előfordult már, hogy több korkategóriában adtunk ki díjakat. A jelentkezők számától függ – magyarázta a szervező.
A bál április 9-én 17 órakor kezdődik, és a tervek szerint a tombolát követően, 23 órakor fejeződik be.
– A legtöbben másnap már dolgoznak, ezért nem akarjuk, hogy a hajnalba nyúljon a rendezvény. De ha kicsit tovább tart tizenegynél, hát tovább tart – mondta Vörösné Éles Csilla.
A jó hangulatot a programok mellett a családias légkör garantálja, no és természetesen Túri András és bandája: ők táncházzal készülnek az eseményre, de közös daltanulással is szeretnék emlékezetesebbé tenni az estét.