Humor, szépség és harmónia

Írta:  2012.04.17.
Ruttkay Sándor grafikusművész alkotásaiból Salome (Variációk) címmel április 12-én nyílt kiállítás a kerületi Művészeti Egyesület Moholy – Nagy Alkotókör Út Galériájában.

Garamvölgyi Béla és Ruttkay Sándor
Salome a Biblia egyik leghírhedtebb és legtalányosabb nőalakja, aki táncáért Keresztelő Szent János fejét követelte. – Milyen volt? Gyönyörű? Bájos? Tánca vérforralóan erotikus volt, vagy andalítóan szép? Ilyen és hasonló kérdések 2000 éve foglalkoztatták az alkotót és befogadót egyaránt – mondta Ruttkay Sándor. – Erre a kiállításra az elmúlt 20 év Salome grafikáimat gyűjtöttem egy csokorba.
Garamvölgyi Béla festőművész-tanár a megnyitón elmondta, hogy a fiatal Ruttkay a Vasutas Képzőművészeti Körben bontogatja szárnyait, amelynek tíz évig volt tagja. A hetvenes évek elején elvégzett dekoratőr iskola nagyban formálta az alkotói ízlésvilágát.
Miközben évtizedekig reklámgrafikával foglalkozott gyermekkori szenvedélyéről nem mondott le. Saját bevallása szerint soha nem élte a művészek gondtalan életét, ezért mindig csak akkor rajzolt, amikor érzelmileg ráhangolódott, és nem sürgette az idő.
Ruttkay Sándor kifejezőeszköze a lazán hurkolódó vonalak, de készített már tollrajzot, az utóbbi években dolgozott krétával, pasztellel és akvarellel. A vonalakat alkalmazó grafikai ábrázolás áll hozzá a legközelebb, amely a teljes szabadságot biztosítja számára. Puha, lágy színek, kékeszöld és barna pókháló finomságú vonalak jellemzik grafikáit.

Ruttkay Sándor és Árvay Zolta

A művész különös grafikai és eszköztárral a figurák jellegzetes karakterét emeli ki, megmutatva a valódi szándékot és a lélek mélységét. Az egyedi módon alakított ábrázolások nem nélkülözik a humort, ugyanakkor szépséget és harmóniát sugároznak.
A tárlat megtekinthető április 28-ig csütörtökön és pénteken (16-20 óráig) a Madách Imre u. 49. sz. alatti galériában.
Ruttkay Sándor 1978-ban tagja a Fiatal Művészek Stúdiójának, 1980-tól a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. 1992-ben felvételt nyert a Magyar Grafikusművészek Országos Szövetségébe.