Egy szív, egy haza, egy szív, egy Kassa!

Írta:  2012.04.28.
Fazekas László, az aranydiplomás testnevelő, a kézilabda-mesteredző posztumusz kapta meg a Pro Urbe Pestszentlőrinc-Pestszentimre elismerést kiemelkedő teljesítményéért, maradandó tevékenységéért.
Tavaly ősszel még Fazekas László 80. születésnapját ünnepelték a Kassa utcai iskolában, majd néhány hónap múlva arról kaptunk hírt, hogy az aranydiplomás testnevelő, mesteredző örökre elment.
– Kiváló pedagógusok hosszú sora dolgozott és dolgozik itt, de a Kassa 60 éves történetének ő volt a legmeghatározóbb személyisége – mondta Horváth Gábor igazgató. – Nemcsak az intézményben eltöltött 55 esztendeje miatt, hanem a kivételes egyénisége, szakértelme, kapcsolatteremtő képessége, munkabírása és közösségformáló ereje révén is.
Az igazgató azt is elmondta, hogy Fazekas László, a napi munkán túl, ha kellett, apjukként kezelte a gyerekeket, hogy boldoguljanak az életben, hogy meg tudjanak küzdeni a nehézségekkel, s ki tudják bontakoztatni a tehetségüket.
Laci bácsi a munka szeretetéről nem csak beszélt… Hosszú éveken át kora reggeltől estig az iskolában vagy az edzőteremben volt, emberfeletti energiákat mozgósítva.
A tanár úr már az életében legendává vált. Gyakran vele azonosították a Kassát, ismerték, és elismerték őt szerte az országban.
– Rendkívül jó humorú, érző szívű kolléga volt, aki azonban a munkában nem ismert könyörületet. Tökéletes iskolateremtő és -formáló személyiség volt – emelte ki Horváth Gábor.
„A munkában nincs tréfa!” – mondta a 80. születésnapjára rendezett ünnepségen Fazekas László, aki ekkor fogalmazta meg e szép mondatot is: „Egy szív, egy haza, egy szív, egy Kassa!”
Amikor a titkáról kérdezték, így válaszolt: „Ha vége az edzésnek vagy az órának, akkor meg kell hallgatni a gyermek gondjait, örömeit. Ennyi a titok, ami nem is az.”
Kenyeres József korábbi világválogatott, BEK-győztes, vb-ezüstérmes kézilabdázó azt mondta róla, hogy a legnagyobb talentuma a tehetségek kiválasztásában volt. „Hihetetlenül érezte, hogy kiből lesz kiváló játékos, s ez is a kiváló sportszakember ismérve.”

Fazekas László
1954-ben szerzett tanári diplomát az Apáczai Csere János Pedagógiai Főiskolán.
1956. szeptember 16-tól tanított a Kassa Utcai Általános Iskolában.
Tanárként a legnagyobb elismerést 1981-ben kapta, amikor Kiváló pedagógus címmel tüntették ki.
1969-től 25 éven át az ifjúsági és junior férfi kézilabda-válogatott vezetőedzője volt.
1994-ben mesteredzői címet kapott.
2002-ben kerületi sportérdeméremmel ismerték el magas szintű nevelői tevékenységét.