Félénk vagyok, de hódítani akarok

Írta:  2012.05.02.
Egészséges önbizalom – mindannyian tudjuk, mekkora kincs ez. A május 6-án a Rózsában induló színjátszó szakkörben azok a fiatalok is megszerezhetik, akiknek még nincs a birtokában. Bátorság csak ahhoz kell, hogy belevágjon az ember.
− Lényegesnek tartom megemlíteni, hogy nem színészpalánták nevelése a célunk, és felvételi sem szükséges. Elsősorban a jelentkezők egészséges önbizalmának kialakítására, kommunikációs készségük, személyiségük és kreativitásuk fejlesztésére törekszünk, többek között a színészet eszközeivel – árulta el már a beszélgetésünk elején Nemes Szabina, annak a művészcsoportnak a képviselője, amelyik május 6-án indítja el színjátszó szakkörét a Rózsa Művelődési Házban.
A szakkör vezetőit jól ismerheti a lőrinci közönség is. Nemes Szabina színész, dalszövegíró, a Mágikus varázsbot zenés mesejáték szerzője játszik a Jóban Rosszban című sorozatban is, Schäffer Edina énekes, pedagógus korábban a Neoton Famíliában énekelt, Végh Tibor színész, a színpadi mozgás szakértője pedig többek között a szombathelyi Weöres Sándor színház művésze. Mindhárman gyakorlott szakkörvezetők, más kurzusokon, táborokban rengeteg fiatalnak adták már át a mesterség titkait.

A mesék világa

− A felnőttek között is nagyon sok olyan tehetséges ember van, aki az önbizalomhiány miatt nem tudja felszínre hozni tálentumát, vagy bátorság hiányában jóval kevesebbet képes megmutatni önmagából, mint amire valójában képes lenne. Azt reméljük, hogy aki részt vesz a szakkör munkájában, könnyebben legyőzheti az önbizalomhiányt, a félénkséget, és képes lesz a tehetségét kamatoztatni – beszélt a mozgatórugókról Nemes Szabina.
A szakkör tematikájáról ezt mondta a színésznő:
− Foglalkozásaink kis és nagy résztvevőit egyaránt a mesék világába kalauzoljuk, amit rajzokkal (szimbólumnyelvek értelmezésével, felhasználásával), illetve beszélgetés formájában elemzünk. Együtt táncolunk, énekelünk, írunk, mesélünk egymásnak, miközben játékosan megismerkedünk a varázslatos színpad rejtelmeivel és a körülötte lévő, magával ragadó világgal.

Kik mehetnek?

Szinte bárki. A szakkört a szervezők eredetileg a kisiskolás korosztálynak hirdették meg, de mivel fiatalabbak és idősebbek is érdeklődtek, mindkét irányba kitolták a korhatárt: így most 5 és 18 év közötti jelentkezőket várnak.
− Egy csoportban is jól lehet dolgozni, de megfelelő számú jelentkező esetén több csoportot alakítunk ki a különböző korú érdeklődők részére – mondta Nemes Szabina.
A szakkör négy májusi és négy júniusi foglalkozásból áll majd. A tervek között szerepel egy egyhetes nyári tábor is, ott volna lehetőség a megkezdett munka folytatására, sőt megkoronázására.
− Az ilyen táborok gyakorlatának megfelelően a másfél hét azzal zárulna, hogy bemutatnánk egy közösen létrehozott produkciót. Így aztán minden résztvevő megmutathatná magát a színpadon is – árulta el Szabina.
Ha kellő érdeklődés mutatkozik, szeptembertől egy zenés, táncos színdarab próbáit is megkezdik a Rózsa Művelődési Házban.