A rocki dinamika, lazaság és erő

Írta:  2012.05.02.
A tánc világnapjának előestéjén április 28-án a Négy Muskétás Országos Akrobatikus Rock and Roll táncversenynek adott otthont a pestszentimrei Sportkastély.
A rock and roll függetlenül attól, hogy régi vagy új zenére szól, ma is - mint hajdanán - lelkesíti az ifjúságot. Alig találni olyan tánciskolát, amely nem indít rock and roll kurzust. A szabadidős szórakozás mellett a tánc teljesítménysporttá is fejlődött, melyben ma már helyi, nemzeti és nemzetközi bajnokságokat is rendeznek. 

A Sportkastély adott otthont márciusban a Budapesti Területi Akrobatikus Rock and Roll Táncversenynek, melyet Holiday Sporttánc Egyesület szervezett meg. A pontszerző bajnokságon a legeredményesebb versenyzők jogosultságot nyertek az országos döntőre, amelyet szintén Pestszentimrén rendezett meg a kerületünkben működő Négy Muskétás SE április 28-án.

Az országos megmérettetésen 511 versenyző vett részt, akik között a felnőtt B-kategóriában a Négy Muskétás SE tanítványai első és harmadik helyezést értek el, az edzőjük Juhász Attila. A children kategóriában, kis formációban harmadik helyezést értek el a kerületi gyerekek, az edzőjük Szabó Róbert (Négy Muskétás).

Az akrobatikus rock and roll egyszerre igényel nagyon komoly állóképességet, dinamikát, lazaságot és erőt. Az alaplépés nem túl bonyolult, de pontos kivitelezése sok gyakorlást igényel. Míg korábban a stílus volt az, ami megkülönböztette egymástól a táncokat, az akrobatikus rock and rollban már a látványos akrobatikus elemek dominálnak, a zene másodlagossá vált.

A rock and roll több műfaj keveredéséből született. A rhythm and blues, a hillbilly vagy más néven rockabilly és a western swing elemeiből forrt ki az 1940-es évek végén, hogy azután az 1950-es években viharos sebességgel meghódítsa egész Amerikát, majd nemsokára átterjedt Európába is. A mai értelemben vett rock and roll születését 1954-re datálják, amikor Bill Haley sikerre vitte a ma is ismert Rock Around the Clock című dalát.