Híd a közös jövőért

Írta:  2012.05.11.
PODO – HÍD címmel immár 9. alkalommal szervezett roma–magyar diák kulturális fesztivált a PIHGY esélyteremtő műhelye április 26-án a Kondor Béla Közösségi Házban.
A versenyzők – roma és nem roma diákok – együtt készültek a vetélkedőre kizárólag cigány témájú irodalmi, zenei és táncprodukciókkal. A fesztivál nevét és szellemiségét a kezdeményező kerecsendi Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola beleegyezésével vették át a szervezők.
A podo a cigány nyelvben hidat jelent – itt a két kultúra közötti kapcsolatra utal. A híd összeköti a magyar és a roma kultúrát, de nem olvasztja azokat össze.
Lőke Józsefné (Maya), a Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény esélyteremtő műhelyének a vezetője 12 éve szervezi fáradhatatlanul a „hídépítést” a roma és más hátrányos helyzetű gyerekek nevelését, oktatását segítő pedagógusok munkaközösségével.
– A fesztivál célja az, hogy erősítse a roma fiatalok önértékelését a cigány népzene és népköltészet bemutatásával. Ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy a cigány és a nem cigány származású diákok az együttműködés kapcsán minél jobban megismerjék egymást, és kölcsönösen nyitottak legyenek egymás kultúrájára – mondta Lőke Józsefné. – Úgy vélem, hogy egy ilyen lehetőség elősegítheti a másság tiszteletét, megbecsülését, miközben erősíti a roma gyerekek identitását. Egymás értékeinek felfedezése közelebb hozza egymáshoz a diákokat.
A versenyen a XVIII. kerületi diákok mellett részt vettek kőbányai és kispesti diákok, valamint a Kalyi Jag szakközépiskola és az endrefalvi általános iskola (a Kastélydombi iskola testvérintézménye) tanulói is.
– A fesztivál jó lehetőség arra, hogy megismerjük egymás kultúráját, amitől mindannyian sokszínűbbek leszünk – mondta Keszthelyi Réka 8. osztályos tanuló. – Otthon és az iskolában is azt tanultam, hogy megértően, érdeklődve kell közeledni egymáshoz.
– Amikor általános iskolába jártam, minden évben részt vehettem a roma és hátrányos helyzetű gyerekek ingyenes táborozásán – mondta Szemerényi Szilvia. – Két éve ifivezetőként segítem a táborban dolgozó pedagógusoknak és a fesztivál szervezőinek a munkáját.
A rendezvény nyitó programját, a képzőművészeti kiállítást már korábban megrendezték a Lőrinci Nagykönyvtárban.
A kulturális fesztivált Kucsák László alpolgármester nyitotta meg, a résztvevőket Nagy Gyuláné, a rendezvény háziasszonya köszöntötte, a Zenevár Óvoda apróságai pedig műsorral kedveskedtek a közönségnek.