A természet csodálatos birodalma

Írta:  2012.05.11.
A Bókay Árpád Országos Biológiaverseny 14. évében is izgalmas kalandra hívták a szervezők a diákokat. A megmérettetés döntője április 27-én volt a Bókay iskolában.
– Az iskola névadója, dr. Bókay Árpád a gyermekkori visszaemlékezéseiben írt arról, hogy mennyire szerette megfigyelni a vizek élőlényeit. Mekkora élményt nyújtott neki, amikor édesapja klinikai laboratóriumában titokban először nézett a mikroszkópba és láthatta a láthatatlan világot – mondta nyitóbeszédében Krakkerné Berki Hajnalka, a verseny szakmai vezetője.
Az idei tanévben az 5–6. osztályosok a „nemszeretem” állatokkal foglalkoztak, amelyek közül sokat csak megszokásból nem szeretünk. A 7–8. osztályosok a pályázat témájának feldolgozásakor a zöld erdőben járhattak, hiszen egy erdei életközösség életét kellett bemutatniuk. A témák kapcsolódtak a 2011-es Erdők nemzetközi éve akcióhoz. (A kicsik dolgozatának címe Nemszeretem állatok volt, a nagyoké Zöld erdőben jártam.)
A pályamunkák megírását két komplex feladatlap megírása követte. A feladatlapok a klasszikus biológia témakörein kívül otthon elvégzendő kísérleteket, megfigyeléseket, irodalmi művek biológiai szempontú feldolgozását tartalmazták, továbbá rejtvényeket is magukban foglaltak.
– A Bókay biológiaverseny egykori versenyzői közül sokan már hosszú évek óta sikeresen dolgozó szakemberek. A minap levelet kaptam Londonból Maros Pétertől, aki 1999-ben az elsők között vett részt a versenyen. Sejtbiológusként dolgozik és tanul, a sejtek emlékezőképességével foglalkozik. Szeretettel írt az első burgonyás kísérletéről, amelyet a mi versenyünkön dokumentált – mesélte Krakkerné Berki Hajnalka.
A rendezvény megnyitóján részt vett Kucsák László alpolgármester, a verseny fővédnöke is.