Őrizni a hagyományokat

Írta:  2012.05.24.
A kerületi önkormányzat és a Vasvári Pál Polgári Egyesület kétnapos hagyományőrző bor- és toborzófesztivált szervez június 2-án és 3-án Pestszentimrén a Sportkastély mellett.
Négy évvel ezelőtt az erdélyi Körösfő ajándékaként Pestszentimrén a Református templom kertjében felállítottak egy kopjafát, mely Vasvári Pál emlékét őrzi. Ez a kopjafa ma Budapesten az egyetlen emlékhely, ahol a méltatlanul elfeledett 1848-49-es forradalmár és szabadságharcos iránti tisztelet nemzeti ünnepünkön kifejezhető.
Vasvári Pál aktívan részt vett az 1848. márciusi forradalomban, majd amikor a haza érdeke úgy kívánta, szabadcsapatokat toborzott, s azok vezetőjeként, őrnagyi rangban vett részt a harcokban. 1849. július 6-án Erdélyben a román felkelőkkel szembeni ütközetben vesztette életét, több száz katonájával együtt.
Emlékének ápolása és az ifjúság számára példaképként való állítása céljából alakult meg Pestszentimrén a Vasvári Pál Polgári Egyesület, mely többek közt egy fesztivál keretében is szeretné elérni, hogy széles körben – elsősorban az ifjúság közt - ismertté váljon Vasvári Pál személye, tevékenysége és a hazáért vállalt áldozata.
A szervezők célja, hogy Vasvári emlékének ápolása mellett, a határon túli magyar művészeti csoportok fellépése fokozza az összetartozás érzését, és a közös gyökereket erősítse, valamint népszerűsítse a magyar kultúrát, folklórkincseket.
A rendezvényt szervező Bauer Ferenc önkormányzati képviselőtől megtudtuk, hogy 2 színpadon zajlanak majd a programok, és a kerületi, magyarországi valamint a határainkon túli néptánc, népzenei együttesek mellett neves operetténekesek, dzsessz és rockegyüttesek lépnek fel. Olyan sztárvendégekre számíthatunk, mint Varga Miklós, Kökényessy Ágnes vagy az Ismerős Arcok nevű együttes.
A programokat korabeli toborzók, 1848-as huszártábor, reformkori jelmezpavilon, kovácsműhely, népi mesterségek bemutatója és vására,
kisállat-simogató, pónilovaglás, kézműves termékek továbbá borutca és hazai ízek vására, valamint a korszakot és Vasvári Pált megjelenítő könyvek íróinak dedikálása teszi még színesebbé.
A rendezvény díszvendége az erdélyi Körösfő község lesz, amelynek közelében esett el Vasvári Pál.