Angyalkertté vált a Bókay-kert

Írta:  2012.05.27.
A kerületi óvodák apróságai, családtagjai, és óvodapedagógusai felejthetetlen délutánt töltöttek el május 25-én a Bókay-kertben.

A Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény (PIHGY) óvodai munkacsoportja a kerületi óvodákkal együttműködve immár ötödik éve rendez Angyalkert címmel a hagyományőrző játszóház programot, ami ezúttal a fővárosi Urbitális Majális rendezvénysorozathoz kapcsolódott.
(Brunszvik Teréz grófnő 1828-ban hozta létre a Habsburg Birodalom, illetve Magyarország első kisdedóvodáját Angyalkert néven Budán, édesanyja házában, a Mikó utca és az Attila utca sarkán. )
– A program célja az óvodapedagógusok kreatív, innovatív gondolkodásának eredményeként megalkotott, a magyar népi hagyományokra épülő játékok felelevenítése, újragondolása, miközben a gyerekek önfeledt örömöt adó játéktára bővül – mondta Tóthné Kővári Csilla, az óvodai munkacsoport vezetője. – A népi játékok megjelenése mellet kézműves tevékenységek, kötélverés, nemezelés, foltvarrás, Vörös Árpád vezetésével népzenei hangszereket és dallamokat bemutató táncház, valamint a mesesátorban bábozás várta a kilátogató gyermekeket és szüleiket. A program iránt való igényt mutatja, hogy évről évre nő a rendezvényen résztvevő családok száma. 

Az itt megjelenő játékok beépülnek a kerületi és kerületen kívüli óvodák csoportjátékai közé, így hozzáadott értékként bővítik az óvodai játékok tárházát.
Az „Anyalkertben” 14 sátorban 22 különböző hagyományőrző népi játékot próbálhattak ki a családok gyermekeikkel.
A PIHGY óvodai munkacsoportja rajzkiállítást hirdetett az óvodásoknak, amire 120 gyermekrajz érkezett be. A zsűri óvodánkét egy-egy rajzot díjazott, és a 60 legjobb alkotást mutatták be a Bókay-kerben.