Einstein a fesztiválon

Írta:  2012.06.07.
Színház is film - a két műfaj együtt kapott főszerepet a Sztehlo Gimnázium fesztiválján.

A Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók rendezvénysorozat keretében szervezte meg a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium az Országos Amatőr Színjátszó Fesztivált és az Országos Diákfilm május 31-én és június 1-jén a Rózsa Művelődési Házban. Középiskolás és általános iskolás diákok egyaránt indulhattak a versenyen.
A zsűri tagja Dóka Péter filmkritikus, író, a Móra Ferenc Könyvkiadó irodalmi szerkesztője, Fráter Zoltán forgatókönyvíró, drámaíró, az ELTE tanára, valamint Mikó Csaba forgatókönyvíró, drámaíró, a Roham Színház művészeti vezetője volt.
A kétnapos rendezvényt Kucsák László alpolgármester és Kákay István, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos irodaigazgatója nyitotta meg.
– A Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium elődje, a Hunyadi Mátyás Gimnázium 1999-ben rendezte meg először az Országos Diákfilm Fesztivált, de már korábban is működött video- és filmklub az intézményben – mondta Grünvald Mária, a Sztehlo gimnázium pedagógusa, a diákfilm- és színjátszó fesztivál megálmodója és szervezője. – Az elmúlt időszakban csaknem 30 filmet készítettünk. 1996-ban Sztori címmel a diákéletről forgattunk közel 60 perces játékfilmet, majd a Paranoia, az Épület és az Einstand című film következett. A Zöldfilm és a Pakura című dokumentumfilm felkeltette a Magyar Televízió érdeklődését is. A Bujtor István emlékére 2010-ben Balatonszemesen megrendezett amatőr filmes független fesztiválon Kék halál című filmünk 3. helyezést ért el.

Grünvald Mária azt is elmondta, hogy az Országos Amatőr Színjátszó Fesztivált 1996-tól rendezi meg az iskola, azzal a céllal, hogy a diákokkal megszerettessék a színjátszást, a színházat.
– Az elmúlt időszakban tartott fesztiválok már részét képezik kerületünk történetének – tette hozzá a pedagógus.
– Friedrich Dürrenmatt A fizikusok című darabját mutattuk be, én voltam Albert Einstein – mesélte Farkas Gyula, a Sztehlo gimnázium végzős diákja. – Korábban kötelező olvasmány volt a mű, amely nagyon megtetszett a társulatunknak, ezért úgy döntöttünk, hogy ezt a darabot mutatjuk be az idei fesztiválon.
– Az Átjáró című filmben szerepeltem. A történetet a társaimmal közösen írtuk – folytatta Pataki Pierre József, a Sztehlo gimnázium 12. évfolyamos tanulója, aki már harmadik éve vesz részt a fesztiválon. – Az idén a színjátszást kihagytam, mert gőzerővel készülök az érettségire.

Az Országos Diákfilm Fesztivál díjai

A legjobb film: Átjáró
Pataki Pierre József, Szokor Márton, Bárányos Bence, Farkas Gyula
Iskola: Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium

A legjobb rendezés díja: Kerékpár
Madar Csaba Dániel
Iskola: Madách Imre Gimnázium

A legötletesebb kisjátékfilm: Ralf és Júlia
Nagy Fanni, Nádas Barbara, Tepliczky Csilla, Juhász Milán, Kovács Gergő
Iskola: Német Nemzetiségi Gimnázium

A legjobb animációs film: MALÉV
Román Roland
Iskola: Pogány Frigyes Szakközépiskola és Gimnázium

A legjobb interjú: Egy a sok közül
Maráczi, Sipőczki Georgina
Iskola: Hunyadi János Gimnázium, Jánoshalma

A legjobb városi film: My City
Bagyinszki Valéria, Rácz Gergő, Berta Bitia, Szabó Fruzsina
Iskola: Katona József Gimnázium (Kecskemét)

A legjobb sportfilm: Rákóczi kupa
Víg Dávid
Iskola: II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola (Kiskunhalas)

A legjobb vágás díja: Diáknap
Kolozsvári Ákos
Iskola: II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola (Kiskunhalas)

A legjobb riportfilm: BMX
Antal Zsolt
Iskola: II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola (Kiskunhalas)

A legvidámabb film: Felnőttek Gimnáziuma
Balogh András
Iskola: Felnőttek Gimnáziuma és Továbbképző Központja