Időutazás Örményországban

Írta:  2012.07.13.
A történelmi örmény királyok arcképgyűjteményéből és az örmény írásbeliség emlékére készült tűzzománc képekből nyílt kiállítás júliusban a Városháza Galériában.

Nazarjan Hamlet, a kerületi örmény nemzetiségi önkormányzat elnöke csaknem 30 éve él a kerületünkben. Az általa hosszú évek alatt összegyűjtött örmény régiségekből mindig sikerül valami ritkaságot megmutatnia, ami felkeltheti az érdeklődést e nagy múltú és gazdag kultúrájú ország iránt. Ezúttal az örmény királyok arcképgyűjteményét és az örmény ábécé betűit formázó tűzzománc képeket tekinthették meg az érdeklődők. Ez utóbbiakat Lázár Imola iparművész 2004-ben, az örmény írásbeliség 1640. évfordulójára készítette el.
– A kiállítás ízelítő az örmény kultúrából, s célja a maradandó értékek átörökítése – mondta a megnyitón Nazarjan Hamlet. – Sokszor elhangzott már, hogy az örménység fennmaradásának, fizikai-szellemi arculata megőrzésének két záloga volt: a keresztény vallása és saját írásbelisége.
„Megismerni a bölcsességet és az intelmet, felfogni az értelemnek beszédét” –így hangzik magyar fordításban az az örmény mondat, amelyet Meszrop Mastoc, az örmény ábécé megalkotója először írt le örmény betűkkel a IV. század elején. E mondat a bibliai Példabeszédek könyvében Salamon példabeszédeinek első sora. 

– Az ábécé megalkotása után hihetetlenül gyors virágzásnak indult az örmény irodalom – fejtette ki a nemzetiségi önkormányzati elnök. – Mastoc először a Bibliát fordította le örmény nyelvre. A 36 betűs meszropi ábécé oly tökéletes, hogy máig változatlan formában használjuk azt.
A Nazarjan Hamlet vezette időutazás során a kiállítás résztvevői az örmény királyok arcképeit is megtekinthették. Köztük Hajk, az örmények ősapja, Artasesz király, Artasat örmény testvérvárosunk névadója, valamint Nagy Tigran király színes portréját, aki az ókori görög olimpiai játékokon ökölvívásban első helyezést ért el.