A Vörösmarty Gyermekkórus sikere Belgiumban

Írta:  2012.07.20.
A tanév végére jött a csattanó: első helyezett lett a pestszentlőrinci Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium gyermekkórusa a belgiumi Neerpeltben 60. alkalommal megrendezett nemzetközi kórusversenyen.

A belgiumi versenyre az iskola vezetősége nevezte be a kórust. A szabályok értelmében egy CD-t és egy DVD-t kellett küldeni a szervezőknek, s ennek alapján választották ki a Vörösmarty gyermekkórusát.
– Az énekkar egyedül képviselte hazánkat a hangulatos belgiumi kisvárosban, Neerpeltben, ahova autóbusszal utaztunk. A 40 tagú kórust öt tanár kísérte el – nyilatkozta Zsákainé Papp Anita, az iskola zenepedagógusa, a kórus karnagya. – A gyerekek az út során mindennap több órán át próbáltak, de azért jutott idő a munka mellett a városnézésre és a pihenésre is. Kirándultunk többek között Brüsszelbe, s hajókiránduláson is részt vettünk Gentben.
Hány hangversenyt tartottak Belgiumban? – kérdeztem a küldöttség vezetőjétől, Járainé dr. Bődi Györgyi iskolaigazgatótól. 

Díjak, oklevelek 

A Vörösmarty gimnázium kórusa már háromszor szerepelt a neerpelti kórusversenyen szép eredménnyel. Az általános iskolás kórus viszont most érett meg arra, hogy részt vegyen egyik legismertebb és legjobban szervezett, legtöbb kórust felvonultató európai rendezvényen, amelyen a gyermekkórus kategóriában most 33 együttes indult. A gyermekkórusnak Zsákainé Papp Anita vezetésével nem ez volt az egyetlen sikere. Tavaly a Művészetek Palotájában rendezett Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen arany oklevelet, az idén pedig az Éneklő Ifjúság versenyen arany oklevelet szerzett diplomával. 


– Két nap alatt négy hangversenyt adtak a gyerekek a belga közönségnek. A neerpelti St.-Jozefkerk Boseind katolikus templomban például egyházi énekekkel léptek fel a gyülekezet előtt. A versenyen magyar népdalokat és népdalfeldolgozásokat tartalmazó kórusműveket adtak elő tisztán, hibátlanul. A zsűri döntéséig nagy volt az izgalom. Az eredményhirdetés a neerpelti sportarénában több ezer énekes jelenlétében zajlott. A különböző országokat képviselő énekkarok nemzeti színű zászlókkal vonultak fel ott, valódi karneváli hangulatban.
Az eredményhirdetésről és az azt követő örömünnepről két 6.z osztályos kórustag, Bogáncs Brigitta és Lénárd Júlia számolt be:
– A díjkiosztó ünnepségen több ezer néző előtt hirdették ki az eredményeket. A műsorvezető hangosan kiáltotta a mikrofonba az iskolánk nevét, amit nagyon jó volt hallani. Hatalmas sikítással fogadtuk a bejelentést, ugráltunk, sírtunk örömünkben, a győzelem mámorában egymásba kapaszkodott tanár és diák. A kategória nyerteseit ezután felkérték, hogy a győztesek ünnepi gáláján is vegyenek részt. Úgy hallottuk, hogy magyar kórus harminc évvel ezelőtt kapott utoljára meghívást a gálára.
A két énekes-diák azt is elmondta, hogy kötelezően egy angol kortárs művet kellett előadniuk. Ezen kívül – a balatoni népdalcsokor mellett – egy spanyol és egy Liszt-mű is szerepelt a műsorukon. Mindketten most jártak először Belgiumban, és számukra a legnagyobb élményt a verseny hangulata és a „szép házak” nyújtották.
– A győzelmen kívül az is nagy öröm volt számunkra, hogy ilyen rövid idő alatt mennyire össze tudott kovácsolódni a kórus. Sok barátra tettünk szert – mondták.