Időutazás a Zöld liget ovival

Írta:  2012.09.30.
Hatvanadik születésnapját ünnepelte a Zöld Liget Óvoda szeptember 28-án az Ady utcai épületben.
1952. május 15-én nyitotta meg kapuit az újonnan épült négycsoportos óvoda. Később a Rákóczi utca 129 sz. alatt található vegyes életkorú csoportot működtető Bagolyvár tagóvodával bővült az intézmény: Repei József és felesége 1982-ben a kerületnek ajándékozta Rákóczi utcai ingatlanát azzal a kikötéssel, hogy ott gyermekintézményt kell létrehozni.

Herpainé Ábrányi Dóra, a Zöld Liget Óvoda jelenlegi vezetője elmondta, hogy Berényi Ilona volt az első óvodavezető, őt Siklaki Béláné majd Vrankó Mátyásné követte. Az utóbbi időszakban vette fel az óvoda a Zöld liget nevet. Dinya Incéné nyugdíjba vonulása előtt öt évig állt az óvoda élén. A vezetése alatt avatták fel a kerület első tanösvényét. Herpainé Ábrányi Dóra pályakezdőként került az óvodába, két éve vezeti az intézményt.

Ahogy az óvoda neve is jelzi, az óvoda munkatársai kiemelt nevelési feladatuknak tekintik, hogy természeti környezetet teremtsenek a gyerekek számára, amit már a Virágos Magyarországért országos környezetszépítő verseny zsűrije is több alkalommal díjazott, és a Szebb, virágosabb XVIII. kerületért pályázaton is végleg elnyerték a vándorserleget. 2008-tól használhatja a Zöld óvoda címet az intézmény.
– Az óvodánkban kiemelt szerepe van a kertgondozásnak, a csoportszobák is sokféle növénynek, állatnak adnak otthont – mesélte a vezető óvónő. – A kertünk élővilága a madarak, halak, teknősök kedvelt helye. Az óvodai nevelés során környezettudatos magatartás kialakítására törekszünk. A gyerekek gondozzák növényeket, állatokat és arra is nagy figyelmet fordítunk, hogy felismerjék, milyen káros hatással van a hulladék a környezetünkre. Szorgalmazzuk a szelektív hulladékgyűjtést, ami részben a papírgyűjtéssel, komposztáló használatával már megvalósult.

A vezető óvónő elmondta, hozzátette, a környezet Zöld napjainak megünneplésekor kiemelten foglalkoznak a természet védelmének fontosságával. A munkába bevonják a szülőket is, és munkadélutánt, közös kirándulásokat szerveznek.
A Zöld Liget Óvoda 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Kucsák László alpolgármester mondott köszöntőt, Pándy Tamás pestszentimrei helytörténész tett egy kis időutazásra vitte el a vendégeket, és az intézmény megépülésének körülményeiről beszélt. Az ünnepi hangulatról az óvoda apróságai versmondással, énekkel és tánccal gondoskodtak, a zenét a Túri család szolgáltatta.
Az ünnepségen részt vett Csabafi Róbert, a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat elnöke, a településrész önkormányzati képviselője is.
A szerző fotóival