Hagyományteremtés hagyományápolással

Írta:  2012.10.08.
Bár egészen kora délutánig folyamatosan lógott az eső lába a Bókay-kert fölött, mégis sokan kilátogattak a Vasárnapi Vásári Vigadalomra.

Nem csak a kerületből, de az ország minden részéből érkeztek árusok, hónapokkal ezelőtt, mikor a Zöld Sorompó Kulturális és Környezetvédelmi egyesület megkezdte a szervezést, még nem sejtették, hogy az utolsó napokban lesznek olyan árusok, akiknek nehéz szívvel ugyan, de nemet kell mondani, helyhiány miatt, hiszen a vendéglátósok mellett 93 árus képviseltette magát, köszönhetően a lelkiismeretes szervezésnek. A rendezvény védnöke Ughy Attila polgármester volt, aki köszöntőjében méltatta, a budapesti szinten is egyedülálló vásári vigadalmat. Valóban ritkaságszámba menő dolgokkal találkozhattunk, az egyesületnek még egy igazi kovácsműhelyt is sikerült kicsábítani, ahol izzó parázsban lettek engedelmesek a különböző fémek.

-Szerencsepatkókat készítünk, az igazi patkót is régen így csinálták, ugyanaz az elkészíti módja, annyiban különbözik csupán tőle, hogy a rendes lópatkót kilyukasztották és a mérete nagyobb. Ahhoz, hogy formálni lehessen a fémet, 1000-1100 fokos hőmérsékletet kell elérni. Örülünk, hogy meghívtak bennünket és itt lehetünk, mert ilyen fesztiválokon próbáljuk népszerűsíteni ezt a szakmát és a munkánkat – mesélte el nekünk Lengyel Sándor kovácsmester.

Hagyományainkból élünk

A nagyszínpadon délelőttől délutánig hallgathatták és nézhették a népi ruhába öltözött, tánc és zene tudásukat bemutató gyerekeket és felnőtteket az ide érkezők. Az Ady Endre Utcai Általános Iskola diákjai ezúttal citeraművészetükkel nyűgözték le a közönséget.

- Édesapámtól tanultam citerázni, aki még az ő apukájától tanulta, a fonóba vagy kukoricahántás alatt zenéltek, nálam jelenleg az iskolában 39 gyerek tanul citerázni, nagyon örültünk a meghívásnak, hogy be tudtuk mutatni ezt a szép népi zenét. Fontosak az ilyen jellegű rendezvények, mivel hatalmas értéket képvisel a hagyományok ápolása, csak ebből tudunk építkezni – hívta fel rá a figyelmet Kabály Adrienn népdal körvezető és citera oktató, akinek remek munkáját mutatja, hogy a gyerekekkel tavaly egy nemzetközi népzenei versenyt is sikerült megnyerniük, amelynek jutalma egy adriai utazás volt. Szintén a népi hagyományok fontosságára és ezen belül a népzene művelésének jelentőségére hívta fel a figyelmet Szűcs Sándor zongora és brácsa művész:

-Az ember próbál valami értéket felfedezni az életben, a népzene, néptánc gerincet, tartást ad egy népnek, rólunk szól, azt fejezi ki, hogy kik is vagyunk valójában. Különösen fontos, hogy a gyerekekkel megszerettessük és alternatívát tudjunk kínálni a mai, modern, rohanó világban számunkra – hívta fel rá a figyelmet a zenész, aki többek között a Rózsa Művelődési Ház havi táncházában szórakoztatja muzsikájával gyerekeket és felnőtteket.

Egy remek nap summája

Pethő Ágota főszervezőt, a folyamatos konferálás és díjkiosztás közepette csak nehezen sikerült utolérni, szerencsére annyi ideje azért volt, hogy meg tudja tekinteni a Kassai Lovasíjász Iskola bemutatóját, amely a hálás közönség rajongása miatt az ígért fél óra helyett, több mint egy órán keresztül tartott. Sok izgalom közepette az akadályugratást és a vágta közben való célba lövést is megszemlélhettük.

-Nagyon örülök, hogy el tudtak jönni, hiszen délelőtt még egy nemzetközi versenyen vettek részt az íjászok – magyarázta Pethő Ágota – és természetesen mindenkinek, aki megtisztelt bennünk a jelenlétével. Az elmúlt három hónapban nagyon sokat dolgoztunk, aminek következtében annyira elterjedt a hírünk, hogy sajnos sok árusnak nemet kellett mondanunk a teltház miatt. Jó érzés, hogy sokaknak fontos a hagyományok ápolása, azt hiszem a vásár kiválóan megmutatta, hogy milyen szép a népművészetünk és milyen csodálatos néphagyományaink vannak. Szintén hálásan köszönöm mindenkinek, aki közreműködött, az óvónőknek a Szivárvány óvodából, akik egész nap kézműves foglalkozást tartanak, a Sonore Vegyeskarnak, a Tébláb együttesnek az iskolák tanárainak, gyerekeknek a segítőkész szüleinek, egyszóval mindenkinek, hogy ilyen remek napot tölthettünk együtt a Bókay-kertben – fejtette ki véleményét a vásárról Pethő Ágota a Zöld Sorompó Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület elnöke, a rendezvény főszervezője.

Cikkünk a tavalyi vigadalomról.