Vasúttörténet a Múzeumsarokban

Írta:  2012.11.10.
A lajosmizsei vasútvonal történetét bemutató kiállítást szervez november 9-től a Dr. Széky Endre Helytörténeti Társaság és a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény a Múzeumsarokban.
– Ez az első alkalom, amikor a két szervezet közös kiállítást hoz létre – mondta Pándy Tamás, a helytörténeti társaság elnöke. – A tárlaton terveink szerint 10-12 tablón mutatjuk be többek között a lajosmizsei vasútvonal alapító dokumentumait és a pestszentimrei állomások korabeli tervrajzait.
Ezenkívül számos fotó segítségével lehet megismerkedni a korabeli mozdonyokkal, vasúti szerelvényekkel, s a vasút imádóinak olyan csemegével is szolgál a kiállítás, mint néhány nyomvonaltérkép és az építést követő műszaki átvétel jegyzőkönyvei.
A vasútvonalat 1889-ben adták át, s a 2009. évi 120. évfordulón a teljes, 63 kilométeres szakaszon nosztalgiavonat ment végig, amelyet valamennyi állomáson ünnepség fogadott.
– Szerettük volna idén megismételni ezt a vonat utat, de nem sikerült. Remélem, hogy jövőre lesz rá pénz, és meg tudjuk szervezni – mondta Pándy Tamás. – A 120 éves évfordulóra megjelentetett könyvet is szeretnénk újra kiadni.