Továbbtanulás előtt

Írta:  2012.11.10.
Egész életen át tartó tanulás – ha van kitől. A novemberi szakmai napok keretében terítéken a közoktatás átalakítása, a pedagógusok helyzete és a pályaválasztás nehézségei.
A XVIII. kerületi Pedagógiai Szakmai Szolgáltató A köznevelés átalakul címmel szakmai napokat tart pedagógusok, szülők és diákok számára november 12. és 15. között. Mivel az elmúlt időszakban nagy változások történtek az oktatási rendszerben, a szervezők fontosnak tartják az elért eredmények, átalakítások és változások bemutatását és a közeledő pályaválasztás megkönnyítését.
A nagyszabású rendezvényre csaknem 50 kerületi óvoda és iskola munkatársait várják.
Az első nap az esemény kiemelt napja, ekkor a Kondor Béla Közösségi Házban
Brassói Sándor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkárságának főosztályvezetője tart előadást az aktuális helyzetről és a közoktatási reformról. Ezt követően a köznevelés tartalmi szabályozásáról beszél Bodó Márton, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársa.
A második napon több helyszínen, célcsoportokra bontva tartják az előadásokat. A Rózsa Művelődési Házban a pedagógiai munka nehézségeiről és a stressz szerepéről lesz szó. A burnout szindróma, vagyis a kiégés a pedagógusok körében is létező jelenség. Nemcsak az idevezető útról hallhatunk majd, hanem a kivezető útról, a lehetséges megoldásokról is.
Harmadnap a Bókay Árpád Általános Iskolában az egészségé lesz a főszerep. Egészség és siker az iskolában címmel dr. Somhegyi Annamária reumatológus, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója beszél a köznevelési törvénybe foglalt teljes körű iskolai egészségfejlesztésről.
A pályaválasztás rendszerint nagy fejtörést okoz a fiataloknak és a szülőknek is. Az elképzelések képlékenyek, a jövő és a munka világa még nagyon távolinak tűnik, viszont néhány döntést már a középiskola kiválasztásával meg kell hozni. A második vagy harmadik nyelv elsajátításának lehetősége, a speciális kurzusok vagy fakultációk, illetve a kiemelt tehetséggondozás mind-mind olyan opció, aminek nagy jelentősége lehet a későbbiekben.
A rendezvény utolsó napján a Karinthy Frigyes Gimnáziumban tartandó pályaválasztási ankét keretében a fiataloknak alkalmuk nyílik egy délután alatt hozzájutni az általános tudnivalókhoz és megismerkedni az aktuális trendekkel. Az irány meghatározását önismereti tesztek és pszichológiai tanácsadás segíti. Az eseményen számos középiskola kiállítóstanddal és egyéni konzultációs lehetőséggel várja az érdeklődőket.
A rendezvényről további információ a 295-0877-es telefonszámon kapható.